V núdzi poznáš priateľa! Aj v depresii a bolesti, dodávajú vedci

Priatelia nám pomáhajú znášať bolesť a bojovať proti depresii.

05.06.2016 08:00
priateľstvo, kamarátky Foto:
Pomáha priateľstvo k tomu, aby sme bojovali s depresiou či zlou náladou?
debata

Hoci sa vám toto tvrdenie nemusí zdať ničím prevratné, zaujímavosťou je, že už má aj vedecké opodstatnenie. Len nedávno sa totiž tím vedcov z Oxfordskej univerzity venoval experimentu, v ktorom testoval dobrovoľníkov v nepríjemných a bolestivých situáciách. Dlhšiu dobu ich bez problémov zvládali práve tí, ktorí mali väčší počet priateľských vzťahov.

Dôvodom je, že ak sme obklopení blízkymi osobami, s ktorými nás viaže silný citový vzťah, stimuluje to podľa vedcov na mozgovej úrovni produkciu endorfínov – látok, ktoré bývajú označované ako hormón šťastia. Regulujú náladu a účinkujú ako prirodzené prostriedky proti bolesti.

Ktohovie, či by z prieskumu vyplynulo tiež, že lepšie bolesť dokážu zvládať ženy, ako sa vo všeobecnosti zvykne tvrdiť. Práve zástupkyne nežného pohlavia sú totiž kamarátskejšie a tiež mávajú viac priateľských väzieb ako muži. Otázne však je, či možno za vzťahy, ktoré nás „liečia“ a pomáhajú nám, označiť aj také, ktorých je dnes mnoho. Vzťahy, v ktorých nefunguje skutočné priateľstvo, ale akési povrchné stretávanie sa v danej dobe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #muž #vzťah #priateľstvo #žena #vedci

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...