Zvládnuť rozvod so cťou? Pomôžte si aj s radami odborníčky

Rozvod je jednou z najťažších rán v živote. Niektoré prieskumy dokonca tvrdia, že po strate blízkej osoby ide o najtraumatickejší životný zážitok. Dá sa to vôbec zmeniť?

10.04.2016 16:23
manželstvo, vzťah, hádka, rozvod Foto:
Rozvod nemusí byť len bolestivým zážitkom spôsobujúcim zatrpknutie.
debata (2)

Pravdou je, že vo väčšine prípadov si rozvod vyžiada aj krušné časy. Samozrejme, nemusí ísť o hádky či nenávisť voči partnerovi, ale osobné prežívanie tejto situácie, pocit zlyhania či sklamania sa objavia.

Základom je uvedomiť si, že situácia ako rozvod si vyžaduje čas. Je náročné zmieriť sa s tým, že vzťah je konečný – že láska je definitívne preč a že lepšie vám bude, ak každý pôjde vlastnou cestou. Práve čas je však aj najlepší liek. Podľa odborníkov na partnerské vzťahy by si to mali dobre uvedomovať obaja partneri.

Existuje tiež niekoľko rád, ako zvládať manželský rozchod čo najlepšie. Podľa Sary Davisonovej, ktorú cituje web Telegraph.co.uk, sú nasledovné:

1. Obklopte sa podporou priateľov

Vždy sú dôležití. V ťažkých časoch, keď prežívame momenty sklamania, dezilúzie či zlyhania, by nám však mali pomáhať. Nevyhľadávajte spoločnosť takých, ktorí budú prilievať olej do ohňa. Lepšie je obklopiť sa pozitívne naladenými priateľmi, ktorí zároveň dokážu pomôcť v praktických veciach. Vyznajú sa napríklad vo finačných záležitostiach. Tiež je dobré stretávať sa kvôli pohybu či fyzickej aktivite.

2. Nebojte sa odbornej pomoci

Počas rozvodového konania máme tendenciu bojovať so svojimi problémami sami. Vyrovnať sa s ťažkou situáciou však môže pomôcť psychologický odborník, alebo porozvodová terapia.

3. Myslite na deti

Je dôležité uvedomiť si, že rozvod sa dotkne vašich ratolestí na celý život. Snažte sa preto ustáť ho so cťou. Obviňovať či hádať sa s partnerom pred deťmi nie je rozumné a najviac na vaše konflikty doplatia práve deti, ktoré majú sami čo robiť, aby zvládli uvedomenie si faktu, že rodičia idú od seba. Pokiaľ je to potrebné, nebojte sa aj s deťmi navštevovať odbornú pomoc.

4. Snažte sa byť pozitívna

Hovorí sa to ľahko? A možno to vôbec nie je také zložité. Každý rozvod je náročný, ale nie všetci partneri sú „vychcaní hajzli“ – rozvádzajte sa s rozumom, pragmaticky a zároveň si pri tom nájdite čas na to, aby ste mali radosť. Užite si napríklad dámsku jazdu s kamarátkami. Choďte sa zabaviť na víkendový výlet alebo si urobte radosť návštevou koncertu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #problém #rozvod #odborník #sklamanie #trik

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...