Musí byť muž naozaj vyšší ako žena?

Niekedy je ťažké sa zmieriť s veľkým rozdielom vo vzrastu medzi partnermi.

29.03.2016 17:01
žena - muž - výška - rozdiel Foto:
Výškový rozdiel medzi ženou a mužom môže vyvolávať záujem aj posmešky okolia.
debata (5)

Keď pár nezapadá do vžitých mierok, keď je muž oveľa vyšší ako žena alebo keď je to dokonca naopak, vyvoláva komplexy skôr postoj ostatných než rozdiel vo výške sám o sebe. Píše o tom francúzsky týždenník L'Express.

Aký je spoločný menovateľ medzi Nicole Kidmanovou, Carlou Bruni-Sarkozyovou a Mimi Mathyovou? Sú vyššie ako ich partneri. Carlu Bruniovú nevideli s podpätkami od doby, čo sa vydala za Nicolasa Sarkozyho. Všetky tri sa zrejme so situáciou vyrovnali. Nie je však ľahké opomenúť bez povšimnutia, ak žena prevyšuje muža o dobrých desať centimetrov alebo naopak siaha mužovi sotva k hrudníku. Výrazný rozdiel vo vzraste medzi partnermi môže vyvolávať komplexy alebo posmech. A pokiaľ ide o lásku, má výška nejakú váhu?

„Meriam 180 centimetrov a môj muž 165 centimetrov. Po desiatich rokoch spoločného života nám to už nepríde, ale bohužiaľ pre ostatných to je zdrojom zábavy,“ uvádza tridsaťtriročná Marie. „Keď je žena veľa vysoká, je pravdepodobnejšie, že sa stretne s menším mužom. Ja som sa zamilovala do najmenšieho študenta z nášho ročníka. Nebolo ľahké sa s tým vyrovnať, nie snáď preto, že by mi to prekážalo, ale preto, že som sa bála, ako na nás budú ostatní pozerať. A mala som pravdu: po celý čas štúdií nám hovorili Laurel a Hardy,“ dodáva.

Mnoho priateliek sa nad jej vzťahom čudovalo. „Nechápali, ako sa môžem cítiť ochraňovaná mužom, ktorý je menší ako ja. Oproti všeobecnej mienke sa môžete vedľa menšieho muža cítiť veľmi pokojná. Fyzická stránka nie je tak dôležitá,“ zdôrazňuje Marie.

„Bohužiaľ sme stále veľmi ovplyvnení zažitými názormi, podľa ktorých musí byť muž vyšší ako žena. Tiež je veľmi zle tolerované, keď muž žije so ženou, ktorá je o mnoho rokov staršia,“ hovorí psychoterapeutka Margellina Kerjoantová.

Výsledky štúdie Riceovej univerzity a Univerzity Severného Texasu z roku 2014 ukázali, že pre ženy je kritérium výšky určujúce a že si z veľkej väčšiny želajú partnera, ktorý je vyšší ako ony. Zdá sa však, že muži toľko na vzrast svojej partnerky nedbajú: len 13,5 percenta mužov uviedlo, že by si priali menšie partnerku, zatiaľ čo ženy z 48,9 percenta preferujú väčšieho partnera.

Keď je žena omnoho menšia ako jej partner, sú pohľady okolia menej kritické, ale ľudia majú tendenciu považovať aj tento rozdiel za komický. Jeanne, ktorá meria 157 centimetrov, žije 30 rokov vo zväzku s mužom vysokým 195 centimetrov. Pripúšťa, že jej na začiatku vzťahu posmešné poznámky prekážali. Nadia merajúca 155 centimetrov sa ako študentka neodvažovala vyjsť si spoločne s takmer dvojmetrovým chlapcom. „Keď sme išli vedľa seba, cítila som sa smiešne maličká,“ hovorí.

„Viac ako rozdiel vo veľkosti to je nepochybne odlišnosť od normy, z ktorej máme strach,“ vysvetľuje klinická psychologička Jeanine Franchonová. „Žijeme v spoločnosti, kde je potrebné byť v norme, nevybočovať. Ak sa pár zmieri s veľkým rozdielom vo vzraste, je to známka jeho veľkej zrelosti. Dokazuje to, že obaja majú dosť dôvery vo svoju lásku, aby vzdorovali pohľadu ostatných. A všeobecne, keď akceptujeme myšlienku, že pár stojí na spoločných bodoch, ale aj na rozdielnostiach, znamená to veľký krok vpred,“ dodáva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #muž #žena #komplex #rozdiel #výška #okolie

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...