Ako sa nehádať stále o tom istom

Naozaj musíte aj na nevinnú partnerovu poznámku reagovať výbuchom?

11.10.2015 07:00
krik, hádka, kríza Foto:
Hádka. Zasa?
debata

„Prečo vôbec nepomáhaš v domácnosti“, „Zasa mi neodpovedáš“, „Páči sa ti niekto iný viac ako ja“ – to je len zopár tém, ktoré vyvolávajú časté hádky medzi partnermi. Pritom to vôbec nemusí byť také tragické. Nevytvárate náhodou sama problémy, kde nie sú?

Odhaľte, čo vás naozaj hnevá

Partner sľúbil večeru u jeho matky bez toho, aby sa s vami poradil. Kúpili ste si zelené šaty a váš drahý to zhodnotil slovami: „Červená ti pristane lepšie“. Vy ste z toho nervózna, rozčúlite sa, chcete sa hádať. Položte si však otázku, čo vás skutočne rozčúlilo. V prípade pozvania je to možno strach, že partner bude mať kontrolu nad vaším programom. V druhom prípade možno nedostatok sebavedomia. Z oboma prípadmi si dokážete predsa poradiť sama a bez toho, aby to stálo za hádku.

O krok dozadu

Nevinnú partnerovu poznámku okamžite premeníte na drámu. Prečo? Veď on to myslel úplne inak. Kde je teda problém? Skúste sa zamyslieť… Možno sa vám v minulosti stalo, že vás ktosi v rodine kritizoval za váš vzhľad alebo zato, že nie ste dostatočne usilovná. A tak reagujete maximálne citlivo na veci, ktoré by mali ísť jedným uchom dnu a druhým von.

Spoznajte rozdiel

Naučte sa čítať medzi riadkami. Konverzácia medzi partnermi má svoje odlišnosti a od bežnej komunikácie sa líši. To je normálne. Zároveň však občas nedokážeme určiť rozdiel medzi kritikou a obyčajnou poznámkou. Ak sa naučíte takéto vety svojho partnera rozlišovať, ušetríte si mnoho času a vrások. Nechajte si jeho poznámku prejsť hlavou a skúste aj na základe situácie zhodnotiť, o čo vlastne ide. Naozaj je potrebná okamžitá konfrontácia? Neprecenili ste úmysel vášho drahého?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #kritika #partner #sebavedomie

+ Ak nezmeníte svoj postoj, skôr či neskôr budete opäť tam, kde ste boli.
Nemôžete všetko robiť za druhých, tak...

+ Ak potrebujete byť momentálne sami, tak si to doprajte, ale bez výčitiek.
Nové pracovné výzvy prinesú nečakané...