Vymetačka večierkov a príliš veľa sexu. V Indii dôvod na rozvod

India stále patrí ku krajinám s najnižším počtom rozvodov na svete, ale aj tu začínajú byť rozpady manželstiev čoraz častejšie.

13.08.2015 12:00
žena, sárí, Indka, India Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa odborníkov je väčšina žiadostí o rozvod v Indii podávaná na základe „zneužívania“ či podľa oficiálnej právnej terminológie „krutosti“. Ale čo všetko pod túto kolónku patrí a čo nie? Spravodajský server BBC News pripravil prehľad niekoľkých najmenej pravdepodobných prípadov.

Vymetačka večierkov

Minulý týždeň zrušil najvyšší súd v Bombaji rozhodnutie rodinného súdu, ktorý v roku 2011 povolil rozvod námorníkovi, kde príčinou bola záľuba manželky v účasti na večierkoch. Bombajský súd zistil, že aj štyridsaťdvaročný muž sa večierkom nijako nevyhýba, a preto ak na ne chodí aj manželka, nemôže to preňho predstavovať ani fyzické, ani psychické týranie.

Sexuálny stroj

Manželstvo bez sexu je častou príčinou rozvodov po celom svete. V minulom roku však požiadal o rozvod v Bombaji nemenovaný muž, po ktorom manželka, naopak, chcela sexu príliš veľa. V žiadosti o rozvod uviedol, že jeho žena má „nadmerný a neukojiteľný sexuálny apetít“, ktorý trvá od ich sobáša v apríli 2012.

Manželka po ňom vraj vyžadovala pohlavný styk aj v čase, keď bol chorý, a vyhrážala sa mu, že sa vyspí s niekým iným, ak odmietne. V tomto prípade súd rozhodol v mužov prospech. Manželka sa na súd nedostavila a k uvedenej príčine sa nijako nevyjadrila.

Moderná móda

Spor medzi tradíciou a moderným svetom bol príčinou žiadosti o rozvod, ktorú podal muž trpiaci tým, že jeho manželka nosí do práce sukne a nohavice namiesto tradičného indického sárí. Rodinný súd pôvodne s rozvodom súhlasil, ale vyššia súdna inštancia ho zrušila.

„Definícia manželskej ,krutosti' nemôže byť otvorená tak široko, inak budeme musieť priznať rozvod v každom prípade povahovej nezhody,“ znelo zdôvodnenie súdu.

Pupienková pohroma

Kuriózny problém viedol k rozpadu ďalšieho manželstva – žiadosť podal muž, ktorého traumatizovalo úporné akné, ktorým trpela jeho manželka. Pupienky a vriedky na jej tvári mu podľa zdôvodnenia zabránili naplniť manželskú povinnosť počas ich svadobnej cesty v roku 1998.

Súd rozhodol v prospech muža s tým, že akokoľvek je kožný problém pre ženu nepochybne nepríjemný, dopustila sa podvodu, keď manžela pred sobášom o svojej chorobe neinformovala.

Hrozná hostiteľka

Trochu ďalej do minulosti sa datuje rozvodové rozhodnutie, pri ktorom v roku 1985 súd v Illáhábáde zistil ako jeden z dôvodov k rozvodu odmietnutie manželky uvariť čaj manželovým hosťom. Tým ho podľa súdu natoľko ponížila, že išlo o prijateľný podklad pre rozvod na základe krutosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #rozvody

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...