Nedorozumenia v priateľstve? Stačí málo

Kompromisy. Vyžaduje ich nielen partnerský vzťah, ale aj kamarátsky. Na to, že bude prechádzať rôznymi zmenami, sa jednoducho musíte pripraviť.

13.03.2015 15:00
kamarátky Foto:
Kto by chcel prísť o dobrú kamarátku? Je to taká vzácnosť!
debata

Mať super kamarátku

… nie je samozrejmosťou. Spriatelíme sa, keď ešte „nič neznamenáme“, preto tie najpevnejšie kamarátstva pochádzajú ešte zo škôlkarskych čias. Lenže, ako to už chodí, rozdelí nás občas žiarlivosť (kamarátku prijmú na vysokú, kým nás nie), poriadna láska (kamarátka sa zamiluje, stratí hlavu a s ňou aj čas na kamarátku), vzdialenosť (odsťahovanie do cudziny) a podobne. Tie najlepšie kamarátstva sú, prirodzene, tie, ktoré všetko toto unesú a cez všetko sa prenesú. V dobrom kamarátstve platí: Nezáleží na tom, ako dlho sa nevidíme. Keď sa znova stretneme, máme si čo povedať.

Kto by to nepoznal?

Nie veľký háčik ako je podraz, klamstvo alebo sklamanie, ktoré nám kamarátka pripraví, ale aj malé konflikty, nedorozumenia a problémy môžu naštrbiť náš vzťah. A vtedy sa, paradoxne, cez ne oveľa ťažšie prenášame. „Mám najlepšiu kamarátku, žije vo Švajčiarsku. Sme priateľky zo strednej školy, poznáme sa ako "staré boty“, poznám aj jej celú rodinu, súrodencov, rodičov… Vždy som cítila, že naše priateľstvo bolo obojstranné, no keď sa „madam“ vydala, úplne sa zmenila," opísala svoje trampoty s kamarátkou 30-ročná Eva.

Ťahá len jedna

Prekážalo jej to, že odrazu priateľstvo ťahala len ona. „Žofia si akoby zvykla na to, že ja som tá, ktorá sa zakaždým ozve, že ja organizujem stretnutie, že ja som tá, ktorá si pamätá dátumy. Akoby som mala ospravedlňovať, že ona to nemusí. Nebolo to však vždy tak,“ pripomenula Eva. Zdôraznila, že ich dohoda nebola, že o priateľstvo sa bude starať len ona. „Jedného dňa mi napadlo: Čo ak som jej na obtiaž? Keďže sme sa stretli len vtedy, keď som to ja zorganizovala, keďže mi odpísala na môj mail, žiadna iniciatíva nešla z jej strany,“ uvedomila si raz.

Ako sa zachovať?

Až jedného dňa toho bolo veľa aj na ňu. Jednoducho, keď sa prestala ozývať, prestalo aj ich kamarátstvo. „Chcela som zistiť, či mi napíše na Vianoce, ale keď som ja nepísala, nemala na čo odpísať,“ spomenula smutne Eva. Potom uvažovala, ako sa zachovať. Vianoce nechala preležať a riešila to neskôr. Vo februári jej poslala správu, o Vianociach sa nezmienila. „Išla som priamo na vec a napísala jej, že mám pocit, že naše priateľstvo je jednostranné.“ Žofia si to až vtedy celé uvedomila. Vôbec jej nedochádzalo, že sa o priateľstvo neustále stará Eva.

Obyčajné nedorozumenie

„Bolo to obyčajné nedorozumenie, ktoré som jej mohla dovtedy niekde na káve povedať, povedzme, so smiechom, alebo vážne s dôvetkom, že sa mi to absolútne nepáči a takto mi to nevyhovuje,“ povedala Eva, ktorá vedela, že túto chybu spravila ona. Keď sa však Žofia konečne zľakla, že o priateľstvo príde, začala vyvíjať iniciatívu aj ona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kamarátstvo #nedorozumenie #iniciatíva #stretnutie #jednostrannosť

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...