Hádate sa aj po rozchode? To je choré!

Pochopte, že na výčitky už nemáte právo a nechajte bývalého na pokoji. Rozišli ste sa.

18.01.2015 07:00
hádka, rozchod Foto:
Zamyslite sa nad zmyslom vašich hádok.
debata

Rozišli ste sa. Bodka. Aspoň tak by to malo byť. Z nejakého dôvodu však jeden z vás nevie povedať „dosť“. A tak sa zamotávate do nekonečných konfliktov, ktoré nevedú vôbec nikam.

Musíme vyriešiť to či ono… Stretneme sa? Táto veta, vlastne nevinná, je začiatkom problémov. Iste, možno po rozchode treba vyriešiť niekoľko horúcich tém, bez ktorých sa v živote nepohnete ďalej. Bývanie je jednou z nich. Spoločná hypotéka ďalšia. Pes? Aj o toho sa partneri dokážu pohádať. Spoločný televízor či mikrovlnka… V takýchto prípadoch je na mieste, aby aspoň jeden z vás zostal „pri zmysloch“ a viedol rozhovor v únosných hraniciach. A vinník rozchodu by mal byť v každom prípade ústretovejší a nad niektorými požiadavkami privrieť oči a jdnoducho súhlasiť.

Na rad však prichádzajú aj rôzne iné témy, ktoré sú jablkom sváru. „Veď ty si ma podvádzal pol roka, tak prečo si klamal, že si si s ňou začal až po rozchode?“ Áno, svoju aférku pred vami tajil a pravda, ktorú ste sa práve nechtiac dozvedeli, vás rozzúrila. A chcete si to s ním okamžite vydiskutovať. Skôr, než sa pustíte do osočovania a hádok, odpovedzte na otázku „A čo sa vlastne zmení, ak mu to poviem.“ On sa k vám nevráti a vám lepšie nebude. Len sa niekoľko dní, možno týždňov, budete zaoberať vecami z minulosti, ktoré vám ubližujú. Namiesto toho ste sa mohli pohnúť vpred.

„Prečo ma pred spoločnými kamarátmi ohováraš,“ je ďalšia téma, s ktorou sa musíte popasovať. A hoci vám sa zdá, že kam chodí, tam o vás rozhlasuje hlúposti či nepravdy, nechajte to tak. Nepátrajte po tom, kedy a komu čo váš bývalý povedal. Ani mu následne vaše zistenia netelefonujte. Ako asi razeaguje? Obviní vás z toho, že klamete alebo vypočúvaze jeho kamarátov. Opäť je oheň na streche a vás ide roztrhnúť od jedu.

A to bolo len minimum príkladov, kedy sa dokážu expartneri hádať, aj keď už vlastne ani nie je prečo. Zranené city si nevyliečite tým, že vášho partnera budete neustále kontaktovať a urážať. Neuľaví sa vám, naopak, bude to horšie. Ak s takýmto prístupom neviete skončiť a dlhodobo máte nutkanie vypisovať bývalému partnerovi správy a osočovať ho, nie je to práve znak duševnej vyrovnanosti. A možno je na čase vyhľadať niekoho, kto vás zlosti smerom k bývalému partnerovi zbaví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #hádka #konflikt

+ Nezabúdajte cvičiť aj v pohodlí domova, budete sa tak cítiť lepšie.
Čím skôr si dokončíte svoju prácu, tým skôr...

+ Doprajte si niečo sladké, prospeje vám to a upokojíte svoje nervy.
Nesnažte sa poučovať, každému to začne skôr...