Prečo sa oplatí byť na kamarátku tvrdá?

V porozchodovom čase ste tu pre ňu. Ale aj jej utápanie sa musí mať isté hranice.

13.01.2015 09:00
dve ženy, kamarátky, trápenie Foto:
Ako byť kamarátke oporou?
debata

Ak chcete utešiť priateľku, ktorá smúti po rozchode, buďte tu pre ňu. Súcit, pochopenie a trpezlivosť sú v tomto prípade silnejšie zbrane ako „dookola opakované porozchodové frázy“. Myslite na to, keď budete opäť spolu „smútiť“ za jej skrachovaným vzťahom. Aj smútok by však mal mať svoje hranice.

Vyhnite sa falošným sľubom

Iste, čerstvo po rozchode v sebe ešte kamarátka môže živiť nádeje na návrat. Možno si predstavuje, ako jej drahý o pár dní rozchod oľutuje a padne pred ňou na kolená. Je prirodzené, že niekoľko dní či týždňov môže žiť v takejto nádeji. Ale bolo by od vás nefér, keby ste ju v tomto stave udržiavali dlhodobo. Žiadne vety typu: „Veď on sa vráti, uvidíš“, nie sú na mieste. Skôr naopak. Snažte sa jej citlivo, ale jasne hovoriť, že vzťah je minulosť a ona musí vykročiť dopredu a nie čakať na zázrak.

Netlačte na ňu, ale nepodporujte ju v utápaní sa

Chce to trpezlivosť. Možno si budete musieť aj stokrát vypočuť príbeh jej rozchodu aj ponosy na jej bývalého partnera. Je to v poriadku, zo smútku sa potrebuje vyrozprávať. Je na mieste, ak ste chápavá a počúvate. Ale aj jej utápanie sa musí mať isté hranice a tie jej môžete pomôcť nájsť aj vy. V istom okamihu, keď už ani vy nebude môcť počúvať jej ponosy, povedzte jej to nahlas. Možno to bude znieť trocha tvrdo, ale kto, ak nie najlepšia kamarátka, jej má dať najavo, že smútku bolo tak akurát dosť. V opačnom prípade by sa mohla dostať do nekonečného začarovaného kruhu nádeje, smútku a spomienok, z ktorého by sa nemusela dostať poriadne dlho. Nepodporujte ju v nekonečnom utápaní sa.

Zmobilizujte jej sily

Stojte pri nej, ale núťte ju k nejakej zmysluplnej aktivite. Opíjanie sa v baroch či u nej doma a pozeranie spoločných fotografií má mať svoj koniec. A potom ste na rade opäť vy. Vytiahnite ju na výlet, na dovolenku či na nejaký kurz. Zoznámte ju s novými ľuďmi, vezmite ju do spoločnosti. Snažte sa, aby nesedela sama doma a nemyslela na rozchod a na svojho bývalého. Podporujte ju v novom živote a vždy ju posmeľte, keď urobí nejaký krok smerom do čohosi nového. Šikovne jej podsúvajte malé výzvy, vďaka ktorým zabudne na svoj bývalý vzťah.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rozchod #kamarátka

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich potrebuje.
Nebuďte lenivý a pokúste sa každý deň spraviť aspoň...

+ Nezabúdajte na starostlivosť o svoje telo, práve teraz to potrebuje.
Pracovné úspechy budú odrazom vašej tvrdej...