Váš niekoľkoročný vzťah dožíva?

Len pohoda nestačí. Na vzťahu musíte stále pracovať.

07.03.2014 13:00
hádka, rozchod Foto:
Už si nemáte čo povedať ani v spálni?
debata

Hoci s partnerom žijete v podstate normálny a pohodový život, vy sa nemôžete zbaviť pocitu, že vám čosi chýba. Je priveľmi nástojčivý, aby ste ho len tak hodili za hlavu. A z malých nespokojností sa vykľujú prekážky, ktoré len ťažko zvládnete. O čo ide? Blíži sa váš vzťah ku koncu?

Ste čoraz tolerantnejšia. Dostali ste sa do akejsi letargie, kedy samú seba presviedčate, že váš vzťah je vlastne v poriadku a nič mu nechýba. Ale nie je to tak! S partnerom sa už takmer vôbec nerozprávate, nedokážete spolu tráviť voľný čas a o nejakých prejavoch šialenej lásky nemôže byť ani reči. Ale vy sa dookola utešujete, že je to normálne… Nie je! A čím skôr si to priznáte, tým skôr môžete váš vzťah uchrániť od blížiaceho sa konca.

Nielen vy, ale aj partner je dušou neprítomný. Kam sa podel váš vášnivý milenec, komediant, čo vás dokázal zabávať celé hodiny? Sedí vedľa vás znudený chlap, ktorý sa síce tvári spokojne, ale o svojich pocitoch radšej mlčí. Bavíte sa výlučne o praktických veciach, ale napríklad dlhodobým plánom sa vyhýbate. Obaja. On sa sústreďuje na svoju kariéru, je preňho alfou a omegou života. Vy ste niekde v úzadí a spolu s vami aj všetko, čo vás kedysi tak pevne spájalo.

Odmietate dôležité témy? Témy ako svadba či dieťa už neskloňujete tak často ako predtým. On vám dal jasne najavo, že momentálne nie je na takéto kroky pripravený a vy ste po mnohých pokusoch už stratili motiváciu či odvahu. Zmierili ste s tým, že čakáte a čakáte. A takýto postoj vás, samozrejme, ubíja a ničí. Nemôžete so svojím partnerom rozprávať o tom, po čom najväčšmi túžite. A to je tá najväčšia chyba.

A čo sex? Úplná katastrofa? To nie je nič výnimočné. Ak na vzťahu nepracujete, nevyhľadávate intimitu či romantiku, akékoľvek vzrušenie sa vytráca. Potom už ani jeden z vás nemá chuť oheň vášne prácne rozdúchavať. Čo je takmer vyhasnuté, to sa zapaľuje naozaj ťažko. A zrazu si lámete hlavu nad tým, kam až ste to dopracovali po niekoľkých rokoch. Netvárte sa nezúčastnene, hľadajte chybu aj v sebe.

debata chyba
Viac na túto tému: #nuda #koniec #rutina

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...