Čo sa odohráva v hlave zamilovanej ženy

Nevieme ten pocit popísať, ale vieme, keď na nás príde. Zamilovanie. Najbúrlivejšia fáza prebieha práve v momentoch, keď objekt záujmu ešte ani dokonale nepoznáme.

27.01.2014 08:00
zamilovaná žena, láska, vzťah Foto:
Je pravda, že zamilovať sa dá za pár sekúnd.
debata

Čo sa to s nami deje? Pýtajú sa mnohé ženy, ktoré chodia s námesačným úsmevom na tvári a motýľmi v bruchu. Vedci sa však teórii zamilovanosti snažili dostať na koreň a vedia o čo ide!

Zamilovanosť na prvý pohľad

Niekto si to môže spliesť s láskou, ale je pravda, že zamilovať sa dá za pár sekúnd. Je to jednoduché, ako keď si sadne správna kyselina a zásada. Začne sa mohutná chemická reakcia. Zamilovanosť je okamžité vyhodnocovanie nášho mozgu, ktoré trvá doslova pár sekúnd. Vizuálna stránka, vôňa, reč, gestá a ste v tom. Príroda sa totiž zameriava len na splodenie potomka, a preto je príťažlivosť tak silná ešte pred tým, ako zistíte, že možno spolu nemáte nič spoločné. Pár sekúnd a mozog prepne do stavu, keď máte chuť dať srdce na dlani a nohy od seba.

Zamilovanie je ako škrabkanie

Zrejme poznáte príjemný pocit škrabkania po chrbte. Tento príjemný zážitok sa zosilní v momente, ak vás niekto poškrabká na mieste, kde vás neznesiteľne svrbí. Práve tu je podstata zamilovania. V mozgu sa enormne zvýši prietok krvi v centrách, ktoré sú zodpovedné za vyhodnocovanie odmeny a istým spôsobom sú dráždené práve tak intenzívne, ako škrabkanie svrbiaceho miesta na tele. Systém odmeňovania v mozgu pracuje na plné obrátky a stav tela je permanentne vo vytržení ponášajúcom sa na stav poškrabania svrbiaceho miesta.

Aj mozog sa unaví

Tak ako jedno miesto nesvrbí stále, tak aj zamilovanosť jednoducho nemôže trvať večne. Bez ohľadu na to, čo si ako čerstvý párik nasľubujete, zamilovanosť jednoducho vyprchá. Chemická továreň v mozgu dá príkaz celému telu, aby začalo s produkciou hormónov lásky, slasti a prirodzených opiátov. Počas zamilovania sme teda plní dopamínu, oxytocínu, fenyletylamínu, adrenalínu a ďalším hormónov, ktoré spôsobujú, že sme hluchí, slepí a akoby na drogách, Naše telo si počas zamilovanosti vytvorí prostredie eufórie a tu niekde pramení aj problém patologických neverníkov a neverníc. Závislí na zamilovaní. Masívna produkcia hormónov pri jednom stimule čoskoro prestane reagovať. Potom je už len otázka, či si vypestujete lásku a centrá odmeny a rozkoše budete stimulovať novými aktivitami, alebo sa zamilujete do nového objektu a pripravíte si hormonálny koktail opiátov odznova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #zamilovaná žena #zamilovať sa

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...