Tri veci, ktoré môžu zruinovať vzťah. A prečo?

Žiadna láska neexistuje bez prekážok. Partneri sa musia spolu naučiť fungovať a rešpektovať sa navzájom. A tiež sa odnaučiť niektorých zlozvykov, ktoré by mohli vzťahu zlomiť väz.

18.12.2013 07:00
pár, rozchod Foto:
Lásku si musíte hýčkať a dávať pozor aj na drobnosti.
debata

Na čo by ste si mali dávať pozor, či už ste čerstvo zamilovaná, alebo žijete v manželstve či zväzku, kde hrozí partnerská kríza?

1. Žiadať neobmedzenú pozornosť

Pre žiaden vzťah nie je dobré, ak jeden z partnerov neustále vyžaduje pozornosť. Drobnosti, keď si napríklad v kúpeľni sušíte vlasy a on nástojčí, aby ste okamžite prišli k počítaču, lebo vám chce niečo ukázať, láske neprospievajú. Ani on neuvíta, ak ho počas domáceho majstrovania, nútite, aby všetko nechal tak a utekal k vám, aby vám pomiešal omáčku. Hoci v dlhodobom zväzku sa môže zdať, že partneri sú na podobné veci zvyknutí, faktom je, že čím viac ich je, tým viac prekážajú. Sú totiž signálom, že si myslíme o našich potrebách, že sú dôležitejšie ako potreby partnera. Dajte si na to pozor.

2. Nevenovanie pozornosti

Jedna vec je žiadať si neobmedzenú pozornosť, druhá ak sa partneri očividne nevenujú jeden druhému. Napríklad on rieši, kedy pôjde na druhý deň s deťmi na krúžky a ako to stihne, vy len kývete hlavou, no v hlave máte niečo celkom iné. Je to signál, že vás partner nezaujíma. Raz, dvakrát sa dá prepáčiť, ale podobné správanie neustále ohrozuje vzťahy. Aj odborníci sa zhodujú na tom, že väčšina manželstiev sa končí pre nedostatok vzájomného kontaktu a stratu emocionálnej väzby.

3. Nevhodné uvoľnovanie nálady

Máte zlú náladu, depresiu, alebo sa hneváte kvôli rannej hádke? Odrazu partner príde a začne vtipkovať, prípadne hovoriť, aby ste to pustili z hlavy a usmiali sa. Niekedy milá snaha, inokedy recept na ešte väčšie vystupňovanie vnútornej zúrivosti. Ide o veľmi individuálne situácie – dajte si však pozor, aby ste partnera takto nedráždili.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #krach vzťahu #pravidlá fungovania

+ Upracte si dnes v domácnosti, sami sa tak budete cítiť oveľa lepšie.
Nespochybňujte slová svojich kolegov, chcú...

+ Nestrácajte hlavu, v prvom rade myslite na svoje zdravie.
Nie všetko musí byť tak ako to na prvý pohľad vyzerá,...