Robíte vo vzťahu dokola tie isté chyby?

Tie isté chyby. A dokola. Len čo vyleziete z jedného "chorého" vzťahu, vhupnete do druhého.

02.10.2013 12:00
nešťastný pár, problém vo vzťahu Foto:
Získajte od vzťahu odstup, uvedomte si chyby, ktorých ste sa dopúšťali.
debata

A chybu, ktorú ste spravili v prvom a dlho vám hrýzla svedomie, urobíte aj v druhom. Nečakane, neplánovane, akoby ju za vás spravil ktosi iný. Našli ste sa v týchto riadkoch? Potom si uvedomte, že nastal čas na radikálnu zmenu. Potrebujete sa ponoriť do seba a seriózne začať riešiť problém – aby ste sa pohli z miesta a našli vytúžený pokoj, lásku a to, čo hľadáte.

Preto sa odporúča po rozchode byť chvíľu sám so sebou. Získať od vzťahu odstup, uvedomiť si chyby, prípadne ich oľutovať. Tak môžete predísť tomu, aby ste ich nezopakovali aj v tom ďalšom. „Môj najväčší problém, ktorý sa vždy, zákonite v každom vzťahu opakoval, bol ten, že som chcela byť dokonalá. Na každé rande som si pomaly kupovala nové šaty, chalana som do svojho bytu nepustila, ak nebolo upratané a bála som sa usmiať, aby mi nevidel jamky v lícach, ktoré som tak nenávidela,“ opísala 25-ročná Mária, pre ktorú aj tenisky vo vzťahu boli tabu, aby ju náhodou nevidel takú „maličkú“.

Čím viac sa snažila, tým ho od seba odpútavala. Dlho jej však trvalo, kým to celé pochopila. „Jasné, že som si nedala záväzok, že sa prestanem maľovať, kupovať nové veci a upratovať byt. Už to, že som si to uvedomila, bola výhra.“ Jednoducho si povedala, že keď stretne nového muža, bude ho spočiatku vnímať len ako kamaráta. „Túžila som po priateľstve, z ktorého sa vykľuje láska. Namotať muža a až potom s ním začať sexuálne žiť. Pretože ja som mala v hlave, že s ním musím ísť skoro do postele, aby mi neušiel, aby sa pri mne nezačal nudiť. Takže aj to som prehodnotila.“

Inak inteligentná žena, vo vzťahoch však veľmi neskúsená. "Neviem, či som mala v sebe utkvelú myšlienku, že si nezaslúžim lásku, alebo kde bol pes zakopaný. Stálo ma to každopádne veľa námahy uvedomiť si každú chybičku a pracovať na nej. Potrebné bolo aj nevenovať jej veľa pozornosti, inak by som si problém mohla priťahovať zasa týmto smerom, čo bolo tiež nežiadúce. Tak, ako pri všetkom, čo nám robí v živote šarapatu, aj v partnerských vzťahoch, ak sa nedarí, treba zmeniť myslenie.

„Znie to zložito, ako zmena pohlavia,“ smeje sa Mária, no vysvetľuje, že to tak vôbec nie je. „Mne občas pomohol zmeniť myslenie obyčajný mail od kamarátky. Objasnila mi, ako sa díva na tú istú vec ako ja. Bola som totiž ešte prednedávnom posadnutá myšlienkou, že som stredobod vesmíru a všetci ma riešia a ľutujú, že sa mi rozpadávajú vzťahy. A pritom to tak vôbec nebolo.“ Niekedy sa stačí pozrieť na veci inak.

debata chyba
Viac na túto tému: #chyby vo vzťahu

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...