Hádate sa s partnerom pre financie? Vyhnite sa týmto chybám a hádky pominú

Peniaze patria k najčastejším dôvodom sporov a hádok v manželstve či spolužití. Kým niekto hospodári sám, má to jednoduchšie. Zosúladiť financie v partnerstve je komplikovanejšie.

05.04.2024 09:00
peniaze, hádka, partneri, muž a žena Foto:
Opäť sa hádate a na vine sú peniaze?
debata (1)

Ako si nastaviť spoločné fungovanie, čo sa týka spravovania zarobených financií? Aj tu platí, že základom je rozprávať sa, mať spoločné ciele a byť naklonený umeniu hľadania kompromisov, radí odborníčka na osobné financie zo spoločnosti PARTNERS Jana Pažáková.

Základom fungujúcich financií v partnerskom živote je komunikácia a úprimnosť. Partneri by mali otvorene komunikovať nielen o svojich finančných cieľoch, ale aj o svojej finančnej situácii, príjmoch, výdavkoch, finančných návykoch, ale aj záväzkoch či problémoch. Jana Pažáková spresňuje niekoľko zásad, ktoré pomôžu pri nastavovaní spoločných financií vo vzťahu: „Otvorená komunikácia a spoločné plánovanie finančných cieľov sú kľúčové, pričom hovoriť treba nielen o úsporách, krátkodobých cieľoch, tvorbe rezervy, ale aj o bývaní, deťoch, dôchodku, a v nemalej miere aj o dlhoch a možných krízových scenároch. Vytvorenie spoločného rozpočtu pomáha vopred sa dohodnúť na zložení a výške spoločných príjmov a výdavkov, sledovať stav financií a minimalizovať tak hádky.“

Existuje niekoľko modelov nastavenia si financií v partnerskom vzťahu, ktoré sa môžu kombinovať alebo prispôsobovať podľa potrieb a preferencií párov. "Najčastejšie sú dva modely spravovania partnerských financií. Prvým je jeden spoločný účet, na ktorý partneri posielajú všetky svoje príjmy a riešia z neho všetky výdavky. Funguje v prípade dobrej transparentnosti vo vzťahu a dobre nastavených pravidiel. Druhým zaužívaným modelom sú čiastočne spoločné financie. Partneri majú jeden spoločný účet na spoločné výdavky, ako je nájomné, potraviny, splácanie spoločných úverov. Súčasne má každý partner aj oddelený, vlastný účet na svoje individuálne výdavky,“ sumarizuje Jana Pažáková.

Ivana Mikitová, Partners Group SK, Ide o peniaze Čítajte viac Financie vo vzťahu: Mať účty tri, dva či jeden spoločný? Čo je výhodnejšie?

Partneri sa môžu rozhodnúť mať aj úplne oddelené účty a financovanie spoločných výdavkov je na vzájomnej dohode, napríklad na základe dohodnutého podielu na výdavkoch alebo konkrétnej pevnej sumy. Iným príkladom sú rotujúce výdavky, keď sa partneri striedajú v platení spoločných výdavkov.

Týmto chybám sa vyhnite!

Nepovedať všetko: Klamstvo je vo vzťahu cesta do pekla, platí to aj v súvislosti s financiami. Zatajiť úver či inú podlžnosť ohrozí ďalšie hospodárenie domácnosti. Rovnako to platí aj pre utajenie príjmu.

Nemať spoločné ciele: Manželia musia mať spoločné finančné ciele a tie spoločne napĺňať, často pôjde o kompromis.

Nedôverovať si: Partneri by si mali veriť vo všetkom, neustále kontrolovanie toho druhého vzťahu nepomôže.

Nechať financie na partnerovi: Je prirodzené, že každý má talent na niečo iné, spoločné hospodárenie domácnosti by však mali riešiť obaja partneri.

Nedohodnúť si pravidlá: Pokiaľ partneri nehradia výdavky zo spoločného účtu, musia sa vopred dohodnúť, kto bude čo platiť.

Neplánovať: „Ľudia neplánujú zlyhávať, ale zlyhávajú v plánovaní.“ Plánujte nielen svoje ciele, ale aj životné situácie, ktoré môžu nastať (strata zamestnania, materská, vážna choroba, úraz či smrť, čo môže negatívne ovplyvniť finančný tok v rodine).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #financie #hádky

+ Nezabúdajte na starostlivosť o svoje telo, práve teraz to potrebuje.
Pracovné úspechy budú odrazom vašej tvrdej...

+ Sami ste si strojcom vlastného šťastia, preto nato nezabúdajte.
Nebuďte nepríjemný na kolegov, nikto momentálne...