Korčuľovanie na zamrznutom jazere láka, ale... Vedeli by ste správne reagovať, ak by sa ľad preboril?

Na zamrznuté jazero treba ísť vždy minimálne vo dvojici, aby mohla druhá osoba v prípade potreby zavolať pomoc.

05.02.2024 09:00
korčuľovanie, korčule Foto:
Na zamrznuté jazero treba ísť vždy minimálne vo dvojici.
debata (4)

Pri deťoch by mala byť vždy zodpovedná dospelá osoba, ktorá vie zhodnotiť situáciu. V prípade preborenia ľadu, prepadu a ohrozenia života treba okamžite volať záchranné zložky na číslach 150 alebo 112. Vyplýva to z rád odborníkov Ministerstva vnútra SR.

Ak sa ľad preborí, treba nájsť miesto, kde je najhrubší a pokúsiť sa dostať späť na ľadovú plochu. „Treba zachovať rozvahu, v studenej vode dochádza k rýchlemu vysileniu a podchladeniu. Pomôcť si môžeme, ak máme pri sebe napríklad hokejku, použiť ju takým spôsobom, že ju položíme pred seba a ňou si vieme rozložením váhy pomôcť,“ načrtol rezort.

zima, sneh, mráz, sneženie, žena, čiapka, vetrovka, dovolenka, turistka, rukavice, slnko, zdravie, radosť, smiech Čítajte viac Do mrazivých dní si vezmite palčiaky, nie prstové rukavice. Prečo?

Ak má svedok na dosah preborenú osobu, môže jej podať napríklad konár, hokejku, prípadne použiť ťažné lano z auta, a tým jej pomôcť dostať sa na breh.

„V prípade praskania ľadu pod nohami treba okamžite rozložiť váhu, a to tým, že si ľahneme a roztiahneme ruky, a ak je to možné, opustime ľadovú plochu,“ radí ďalej rezort. Ľad treba opustiť plazením po ceste, po ktorej sme prišli, aj keby bola dlhšia, keďže vieme, že je bezpečná.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #ľad #zamrznuté jazero

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....