Ako sú na tom Slováci s pomocou druhým a dobročinnosťou? Čísla hovoria jasne a prekvapia

Vianočné obdobie je späté s rôznymi finančnými a hmotnými zbierkami či benefičnými koncertmi.

23.11.2023 10:00
charita, pomoc, dobročinnosť Foto:
V ktorom období pomáhajú Slováci najviac?
debata

Aktuálny prieskum ukázal, že ľudia na Slovensku sa do charitatívnych aktivít nezapájajú iba pred Vianocami, ale počas celého roka. Väčšina ľudí sa do dobročinných či dobrovoľníckych aktivít zapája niekoľkokrát ročne.

Prieskum spoločnosti Coca-Cola, ktorý realizovala agentúra MNFORCE ukázal, že až 75 % ľudí na Slovensku za posledné dva roky zapojilo do charitatívnych aktivít a viac ako 30 % uviedlo, že druhým pomáha aspoň raz za mesiac. Väčšina tých, ktorí sa do charitatívnych aktivít zapájajú uviedli, že obdobie v roku pre nich nie je dôležité a pomáhajú kedykoľvek počas roka, takmer 20 % však pomáha najmä pred Vianocami.

Kate/Instagram Čítajte viac Princezná Kate už odštartovala Vianoce v kráľovskej rodine! Atmosféru sviatkov podčiarkla... Jasné, obľúbeným kúskom zo skrine

Vianoce sú obdobím, keď sa vo väčšej miere hovorí o pomoci iným. Ľudia na Slovensku sa v tomto období zapájajú do dobročinných aktivít najmä prispievaním do finančných zbierok (23 %) a prostredníctvom hmotných zbierok (20 %). Nasledujú aktivity ako príspevok na benefičnom koncerte a dobrovoľníctvo. Zaujímavým zistením je, že v otázkach, ktoré skúmali, do akých typov charitatívnych činností sa ľudia zapájajú prevažujú také, v ktorých je potrebné niečo nakúpiť, pripraviť alebo zaslať peniaze. Značne menej boli zastúpené aktivity dobrovoľníckeho charakteru, počas ktorých dochádza k väčšej sociálnej interakcii.

Medzi najviac preferované aktivity, ktoré by si respondenti prieskumu vybrali, ak by mali práve tieto Vianoce spraviť niečo špeciálne, patrí príprava vianočnej krabice pre seniorov alebo deti z detského domova (53 %), finančný dar osobe v núdzi (49 %) a nákup granúl do psieho útulku (48 %).

Už čoskoro odštartuje v Česku a na Slovensku vianočná roadshow Coca-Cola kamiónu, ktorá je už tradične naviazaná na partnerstvo so Slovenským Červeným krížom a celý výťažok z predaja občerstvenia a vianočných predmetov poputuje na jeho charitatívne projekty.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #slováci #charita #dobročinnosť

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...