Sny môžu hrať u detí kľúčovú rolu pri spracovaní zložitých emócií. Hrou si môžu vymýšľať ukončenie svojich snov

Aké sú výsledky štúdie, ktorá sa zaoberala detskou fantáziou, psychológiou snívania a ich významom pre spracovanie emócií, riešenia problémov a zároveň aj významom hry pre kreatívny rozvoj?

17.10.2023 14:00
spánok, škola, vstávanie, dieťa Foto:
Odborníci na spánok upozorňujú, že sny môžu hrať kľúčovú rolu pri spracovaní zložitých emócií a pri zapojení detskej fantázie.
debata

Z výskumu v Českej republike vyplynulo, že sedem z desiatich detí (71 %) zažíva zložité emócie v každodennom živote, akými sú stres a osamelosť. Najčastejšou príčinou týchto emócií je škola (38 %), tretina uvádza chorobu (33 %) a pätina kamarátov (17 %). Viac ako desatina (11 %) z tých, ktorí prežívajú ťažké emócie uvádza, že zažíva viac nočných môr. Skoro dve tretiny (62 %) uvádzajú, že nočné mory dokážu ovplyvniť zvyšok ich dňa.

Odborníci na spánok upozorňujú, že sny môžu hrať kľúčovú rolu pri spracovaní zložitých emócií a pri zapojení detskej fantázie. "Kvalitný spánok je pre deti mimoriadne dôležitý. Okrem toho, že deťom pomáha počas dňa lepšie regulovať emócie, lepšie sa učiť a pamätať si, byť zdravšími, pomáha im aj byť kreatívnejšími“ tvrdí certifikovaná spánková poradkyňa pre deti Zuzana Guzmická.

Miro Jaroš a Patrik Rytmus Vrbovský Čítajte viac Miro Jaroš a jeho novinka pre deti? Pozrite sa, kto kývol na rolu v klipe o zmrzline... Áno, je to Rytmus

Väčšina detí (86 %) zažíva počas snívania pozitívne emócie a mnohé z nich uvádzajú, že po prebudení majú zo snov úžitok. Takmer rovnaký počet detí (54 %) vymýšľa nápady, ktoré by mohli využiť po prebudení. Viac ako polovica (52 %) detí tvrdí, že aj čas strávený hraním ovplyvňuje ich sny. "Stavebnice v kombinácii s príbehmi, ktoré môžu deti sledovať, im približujú spánok a snívanie. Dovoľujú im pretaviť sny do hry, čo má terapeutický vplyv nielen na ich psychiku, ale aj na spánok. Deti si formou hry môžu vymýšľať rôzne ukončenia svojich snov, ktoré sa im snívajú, a to najmä tých zlých. Takýmto spôsobom mozog trénujú, aby sa im zlé sny objavovali menej často,“ prezrádza Guzmická.

Psychologička a odborníčka na behaviorálny spánok Dr. Shelby Harrisová, ktorá na výskume spolupracovala so spoločnosťou LEGO Group, dopĺňa: „Deti sú prirodzenými rojkami a dobrodruhmi, ale s pribúdajúcim vekom ich začína spoločenský tlak obmedzovať a obmedzuje aj ich fantáziu. Snívanie je univerzálny fenomén, ktorý vítajú deti na celom svete. Vzhľadom na to, že v ich každodennom živote pribúda stres a požiadavky, je v dnešnom svete dôležité podporovať voľnú hru a kreativitu. Výskum jasne preukázal, že u detí, ktoré majú prístup k voľnému času na hranie, sa zvyšuje početnosť snívania, a v dôsledku toho sa cítia šťastnejšie a majú väčšiu fantáziu.“

Prieskum zrealizovala spoločnosť Opinium Research medzi 23 000 deťmi vo veku 6 – 12 rokov v USA, Veľkej Británii a Írsku, Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Španielsku, Taliansku, Dánsku, Poľsku, Maďarsku, Českej republike, Turecku, Rumunsku, Spojených arabských emirátoch, Austrálii, Južnej Kórei, Japonsku, kontinentálnej Číne/ Hong Kongu (zvláštna administratívna oblasť Čínskej ľudovej republiky), Taiwane, Singapure, Malajzii, Mexiku, Kanade, Brazílii, Belgicku, Holandsku, Švédsku a v Portugalsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #deti #kreativita #hra #snívanie #fantázia

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...