Z pracovne Alberta Einsteina za Pittom a Jolie, potom medzi raje a žraloky. Všetko stihnete za deň

Ak sa chystáte dovolenkovať v tureckej Antalyi, okrem mora, pláží a akvaparkov si môžete užiť aj sneh a sánkovačku. Čo ešte?

19.06.2023 14:15
antalya Foto:
V múzeu voskových figurín v tureckej Antalyi Face2Face návštevníkov víta Albert Einstein.
debata

Zlé počasie ako nočná mora dovolenkárov na tureckej riviére? Iste, ak máte ratolesti nonstop „po ruke“, pri pohľade na opustený akvapark a vytrvalé kvapky dažďa za oknom hotelovej izby len zúfalo prevrátite oči. A nie raz. Ale po hlasnom rodičovskom povzdychu jednoducho zaveľte: „Vyrážame.“ Do batohov si zabaľte pár nevyhnutných vecí a hurá za novými zážitkami, pri ktorých môžete na vrtochy prírody zabudnúť.

zväčšiť Ak je zlé počasie, akvaparky v tureckých... Foto: Nina Bacharová
akvapark turecko Ak je zlé počasie, akvaparky v tureckých hoteloch zívajú prázdnotou. Ale o dovolenkový program sa báť nemusíte.

„Pokiaľ je zlé počasie, dovolenkári sa nemusia obávať, že by boli odkázaní len na vnútorné aktivity v rámci hotela. Môžu sa vybrať na výlet do Antalye, kde ich čaká niekoľko aktivít, pri ktorých sa rozžiaria oči nielen deťom,“ hovorí Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours.

Z pracovne Hawkinga za Pittom aj Messim

Ani sa nestihneme poriadne rozhliadnuť okolo seba a stojíme v pracovniach géniov. Práve tí vítajú návštevníkov múzea Face2Face, v ktorom sa ocitáme tvárou v tvár voskovým figurínam zhruba päťdesiatky slávnych ľudí. Pracovňa Stephena Hawkinga tesne susedí s tou Einsteinovou, v ktorej pred tabuľou s rovnicami stojí jeden z najznámejších vedcov všetkých čias. Spoznáme ho okamžite, jeho účes „kričí“ už z diaľky.

Video

Akosi prirodzene splynieme s davom detí a ten nás unáša jedným smerom… Jasné, ocitneme sa v čarovnom svete Harryho Pottera, pred ktorým je poriadny nátresk – všetci pod dvanásť rokov chcú selfie práve so slávnym Rowlingovej čarodejníkom. Ale stačí sa presunúť o kúsok ďalej a opäť zavládne kľud – hľadíme na jeden z najslávnejších párov sveta v rozpuku ich ostro sledovanej romance. Reč je o Bradovi Pittovi a Angeline Jolie v čase nakrúcania filmu, ktorý ich v roku 2005 zviedol dohromady, Pán a pani Smithovci. Slávne lásky aj kultové filmové postavy ako Forrest Gump či Mr. Bean nahradia velikáni štadiónov a ihrísk. Tomuto svetu v Antalyi vládnu postavy ako Kobe Bryant, Lionel Messi, Tiger Woods či Serena Williams.

turecko Čítajte viac Poriadne korenisté Turecko! Vyškriabte sa na monster truck, nasadnite do terénnej buginy. Adrenalín je zaručený

Počas dovolenky v Turecku však môžete zažiť slávne hviezdy aj naživo. „Veľa luxusných hotelov pozýva na vystúpenia skutočne slávne mená, napríklad sme tu zažili speváčku Laru Fabian, čo bol úžasný zážitok,“ spomína Šipošová.

V múzeu voskových figurín v Antalyi Face2Face.
V múzeu voskových figurín v Antalyi Face2Face.
+5V múzeu voskových figurín v Antalyi Face2Face.

Desivé zuby žraloka priamo pred očami

Zo sveta žiarivých hviezd je to len pár desiatok krokov do celkom iného „vesmíru“. Do podmorského kráľovstva vstupujeme v akváriu, ktoré ponúka tematický pohľad na život v hlbinách Indického, Tichého aj Atlantického oceánu či Červeného mora. Už pri vstupe sledujeme vlniace sa raje rôznych veľkostí aj húfy rýb a rybičiek, ktorých presné pohyby akoby riadil ktosi ovládačom. Od čulého a farebného života pod hladinou nás delí len pár centimetrov. Nádhera!

zväčšiť Vstup do podmorského akvária v  tureckej Antalyi. Foto: Nina Bacharová
antalya Vstup do podmorského akvária v tureckej Antalyi.

Ryby, hady, kraby – krásne aj desivé výjavy morskej ríše sa míňajú v štyridsiatich obrovských akváriách, ktoré napĺňa 7,5 milióna litrov vody. Keď kráčame naprieč morským tunelom, ktorého dĺžka je 131 metrov, dočkáme sa aj tých najobávanejších obyvateľov morí. Žraloky si neohrozene plávajú pomedzi vraky bojových lietadiel a my s napätím čakáme, kým sa dostanú tak blízko, aby sme im mohli spočítať zuby. A naozaj. Potichu a mrazivo sa k nám blíži jeden z nich a svoju otvorenú čeľusť ponúka na obdiv. Spočítať zuby? Nie, to nestihneme. Kým si jeho desivú majestátnosť poriadne obzrieme, je preč… A smutno nám za ním nie je.

Video

Je vám teplo? Schlaďte sa na snehu

„Počas dovolenky na tureckej riviére môžete vašim deťom dopriať výlet do ľadového kráľovstva v Antalyi, ktoré ponúka dokonca aj sánkovačku,“ nabáda Alica Šipošová. Sneh a mráz v obľúbenej letnej destinácii sme zažili na vlastnej koži.

Pri vstupe do komplexu dostávame zimné bundy, ktoré si navliekame na šortky a tričká. Vyrážame na „expedíciu“ po krajine snehu a ľadu s názvom „Snow World- Ice Museum“, ktorá je zvlášť pre malých dovolenkárov skvelým spestrením dní na pláži. Ale užili sme si ju aj my, dospelí.

zväčšiť Sneh a ľad v Antalyi - múzeum "Snow...
antalya Sneh a ľad v Antalyi - múzeum "Snow World- Ice Museum".

Ak ste už videli ľadový dom na Hrebienku, potom obdobné sochy z ľadu nájdete aj v Antalyi. Prejdeme sa zasneženou cestičkou, ktorá nás dovedie k niekoľkým iglu, posedieť pri horúcom nápoji môžeme priamo na studenej lavici zasypanej snehom, presne ako na slovenskej lyžovačke. Aby bol pocit zo zimy čo najviac autentický, večer a v noci tu pravidelne sneží, na deti tak čaká mäkký sneh, ktorý vŕzga pod nohami. Tí menší si užijú aj sánkovačku, pri ktorej sa na kolese spustia pár desiatok metrov dolu kopcom. A potom znova a znova…

Video

„Turecko je family-friendly dovolenková destinácia. Hotely ponúkajú rozľahlé akvaparky s vodnými atrakciami od výmyslu sveta, kolotoče, cukrárne, ihriská aj športoviská, animačné programy na vysokej úrovni. Ale čas s rodinou si užijete aj mimo hotelov – či už túžite po dobrodružstve a adrenalíne alebo po zábave cielenej zvlášť na deti, nudiť sa určite nebudete,“ uzatvára Alica Šipošová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Turecko #akvapark #Antalya #rodinná dovolenka

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...