Problémy, ktoré trápia mileniálov a generáciu Z? Pracovný čas aj život od výplaty k výplate

Vzťah generácie Z a mileniálov k práci sa mení, naďalej u nich pretrvávajú obavy týkajúce sa financií, klimatických zmien a duševného zdravia.

12.06.2023 09:00
meeting, mladí ľudia, študenti, práca,... Foto:
Záujmy mileniálov? Po čom túžia v pracovnej obalsti?
debata

Veľký dôraz kladú na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, ktorá patrí medzi hlavné kritériá pri výbere zamestnávateľa. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Deloitte, ktorý urobili na 22 000 respon­dentoch zo 44 krajín sveta.

Práca je po rodine a priateľoch ústredným faktorom identity pre 49 % generácie Z a pre 62 % mileniálov. Obe generácie by v záujme lepšej podpory medzi prácou a súkromím chceli, aby organizácie ponúkali lepšie možnosti kariérneho rastu pre zamestnancov na čiastočný úväzok a flexibilnejší pracovný čas.

žena, oddych, pohovka, obývačka, oddych, leňošenie Čítajte viac Práca je len práca, najlepšia zábava je doma! Mladí ľudia menia svoje nastavenie, chcú viac leňošiť

Tri štvrtiny respondentov, ktorí pracujú v hybridnom režime, by v prípade návratu natrvalo do kancelárie uvažovali nad zmenou práce. „Je dôležité, aby zamestnávatelia porozumeli dnešným mladým ľuďom. Firmám, ktoré budú otvorené a nebudú sa báť hľadať nové riešenia, to môže pomôcť udržať si talentovaných zamestnancov, budovať dôveru, zvýšiť produktivitu a následne hodnotu spoločnosti,“ uviedla Managing Partner, Deloitte Czech & Slovak Republic Ivana Lorencovičová.

Najväčším spoločenským problémom sú pre obe generácie vysoké životné náklady. Polovica opýtaných uviedla, že žije od výplaty k výplate. Vedľajšiu prácu popri hlavnom zamestnaní majú štyria z desiatich opýtaných z oboch generácií. Väčšinu času pociťuje stres 46 % ľudí z generácie Z a 39 % mileniálov. Príčinami sú financie, pravidelná starostlivosť o rodinných príslušníkov, zlá rovnováha medzi prácou a súkromím a veľká pracovná záťaž.

Kate-koláž Čítajte viac Jasné, že pracovať nemusia, ale... V akých zamestnaniach to skúsili členovia kráľovských rodín?

Za posledný mesiac pociťovalo 60 % opýtaných obavy o životné prostredie. Prijímajú rôzne udržateľné opatrenia, ako je napríklad kúpa elektrických vozidiel, alebo sa vyhýbajú jazde autom, stravujú sa vegetariánsky alebo vegánsky a uprednostňujú nákupy oblečenia z „druhej ruky“. Niektorí sa rozhodli mať menej detí alebo ostať bezdetní. Vplyvy na životné prostredie pred prijatím pracovnej pozície skúma viac ako polovica respondentov. Zamestnanie alebo odvetvie z dôvodu obáv o klímu zmenil každý šiesty opýtaný.

debata chyba
Viac na túto tému: #generácia Z #mileniáli

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....