Tisíce ľudí sa hanbia chodiť do práce, lebo nemajú na mydlo! Hygienická chudoba zasiahla ženy aj mužov

Tisíce ľudí vo Veľkej Británii nechcú chodiť do práce, pretože si nemôžu dovoliť základné hygienické potreby.

29.10.2022 07:44
šampón, žena, vlasy, umývanie Foto:
Pena zo šampónu aj na umývanie tela. To je jeden zo spôsobov, ako šetria Briti, ktorí trpia hygienickou chudobou.
debata (8)

Uviedla to vo štvrtok stanica Sky News s odvolaním sa na prieskum agentúry YouGov a charitatívnej organizácie Hygiene Bank, podľa ktorej ľudia v Británii nemajú na mydlo či dezodoranty, pretože už tak majú problémy s platením iných účtov.

Správa neziskovej organizácie naznačuje, že až 3,2 milióna dospelých Britov žijú v takzvanej hygienickej chudobe a mnoho z nich sa kvôli tomu hanbí chodiť do práce. Až 12 percent opýtaných uviedlo, že v dôsledku tejto „skrytej krízy“ sa vyhýba stretnutiu s kolegami.

Zivica, PR, nepouzivat Čítajte viac Žiakov šokovala spotreba energií na škole. Navrhli zmeny, ktoré ušetrili až 17 percent elektrickej energie!

„Je to oveľa rozšírenejšie, než sme sa obávali, narastá to a má to neprimeraný vplyv na tých najzraniteľnej­ších,“ povedala výkonná riaditeľka Hygiene Bank Ruth Brocková. „Myslím, že si to ľudia neuvedomujú rovnako ako palivovú alebo potravinovú chudobu. Ale pravdou je, že vo chvíli, keď si nezapínate kúrenie alebo idete do potravinovej banky pre základné potraviny, už ste si pred niekoľkými týždňami prestali kupovať základné hygienické potreby,“ dodala.

Podľa prieskumu si ľudia, ktorí čelia hygienickej chudobe, najčastejšie vystačia bez holiacich prípravkov, dezodorantov, pracích práškov a ďalších čistiacich prostriedkov. Štvrtina z 2200 respondentov uviedla, že sa musela zaobísť bez toaletného papiera alebo mydla. Až 30 percent žien si nekúpilo menštruačné pomôcky.

protest Čítajte viac V Bratislave a Prahe sa protestovalo proti chudobe, prišli tisícky ľudí

„Vlasy si teraz umývam raz týždenne, predtým to bolo každý druhý deň… Už si nekupujem sprchovací gél, používam penu zo šampónu,“ povedala jedna z respondentiek. Ďalšia uviedla, že sa u nej doma pravidelne rozhoduje medzi kúpou zubnej pasty a tým, či si na pár minút pustí kúrenie.

Polovica ľudí, ktorá zápasí s hygienickou chudobou, uviedla, že kvôli tomu trpí depresiou či úzkosťami. Podobný počet povedal, že sa hanbí a cíti sa trápne. „Kedysi som chodil von a stýkal sa s priateľmi, ale začal som mať úzkosť z toho, ako vyzerám a ako sa cítim, takže som sa stal samotárom, bol som veľmi rozrušený z toho, ako sa môj život zmenil,“ povedal jeden z účastníkov prieskumu.

Rastúce ceny palív a potravín problém zhoršili a nové čísla ukazujú, že takmer polovica dospelých v Británii má problém vyjsť s peniazmi. Z údajov štatistického úradu ONS zverejnených v utorok vyplynulo, že 45 percent dospelých, ktorí platia účty za energie, má veľké alebo malé problémy si ich dovoliť, čo je nárast oproti 40 percentám v júni. Samostatné dáta tiež ukázali, že ceny najlacnejšieho tovaru v supermarketoch vzrástli o 17 percent.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #chudoba #šampón #deodorant #umývanie vlasov #menštruačné pomôcky

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...