Stredoškoláci a ich vreckové? Rodičia dávajú deťom v jeho míňaní voľnosť

Vyzerá to tak, že rodičia dávajú deťom v otázke peňazí voľnosť.

14.03.2022 13:00
peniaze, vreckové Foto:
Aké vreckové dostáva váš tínedžer?
debata

Kým 10 % opýtaných stredoškolákov doma poctivo reportuje, na čo vreckové minuli, približne polovica sa stretáva len so sporadickým záujmom. A viac než štvrtina respondentov má svoje peniaze plne pod kontrolou. Tieto zistenia priniesla Nadácia PARTNERS, ktorá účastníkom Finančnej olympiády, žiakom stredných škôl a osemročných gymnázií, položila otázky v krátkom prieskume.

Financie sú v mnohých rodinách stále tabu. "Rodičia tomu zrejme nepripisujú veľkú dôležitosť, no vo všeobecnosti platí, že deti treba pripravovať na finančný život už v mladom veku,“ upozorňuje Jozef Bartánus, správca Nadácie PARTNERS. Dobrou správou je, že mladí pristupujú k svojim peniazom celkom zodpovedne. Viac než polovica stredoškolákov z Finančnej olympiády je presvedčená, že plánovať financie treba už od prvého vreckového, ktoré mnohí dostávajú už od základnej školy.

deti, vianoce, darčeky Čítajte viac Berie ich z oblakov! Deti vedia, odkiaľ má Ježiško peniaze na darčeky. Tu sú ich veselé odpovede

"Počas minulého roka sme zistili, že mesačné vreckové u takmer polovice stredoškolákov sa pohybuje v rozmedzí od 80 do 120 eur, čo nie sú malé peniaze. Žiaci z neho nemusia hradiť povinné účty, stravu, dopravu ani ubytovanie. Ide teda o sumu určenú na osobnú spotrebu,“ hovorí správca nadácie.

Dokážu si však z neho aj odložiť do železnej rezervy? Kým 40 % opýtaných stredoškolákov si z vlastných peňazí odloží až tretinu, viac než 30 % si sporí len takú sumu, ktorá im ostane na konci mesiaca. Znamená to, že ak minú celé vreckové, nesporia si. No a nakoniec približne 10 % svoje mesačné peniaze do eura minie. "Tu vidíme priestor na ďalšie vzdelávanie, pretože vo financiách platí jasné pravidlo – najskôr si odkladám do rezervy a až potom míňam,“ dodáva. Zdravé financie sú totiž postavené na dôslednom plánovaní a dodržiavaní IDEÁLNYCH FINANČNÝCH MIER 10 : 20 : 30 : 40, kde minimálne 10 % z každého mesačného príjmu ide práve do železnej rezervy. Tá by mala byť optimálne vo výške šesťmesačného príjmu.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #tínedžer

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...