Pomôcka na výučbu cudzieho jazyka u detí? Skúste to so slávnymi rozprávkami

Výučba cudzieho jazyka u našich detí v poslednom roku trpí na dištančné vzdelávanie. Počas online hodín nie je často možné trénovať cudzí jazyk, či už je to angličtina, nemčina alebo španielčina, v celej triede.

04.03.2021 09:00
otec, dieťa, čítanie Foto:
Rozprávkové knihy v cudzom jazyku môžu byť skvelým spestrením domácej výučby.
debata (1)

Aj toto bremeno padá na plecia rodičov, z ktorých sa pod tlakom pandémie stali domáci učitelia. Jedným z riešení, či aspoň pomôckou na to, aby vaše dieťa prichádzalo častejšie do kontaktu s cudzím jazykom, je však aj čítanie v ňom.

Samozrejme, svoju úlohu zohráva internet a sociálne siete. Množstvo detí v školskom veku už dlhodobo sleduje svoje obľúbené osobnosti na internete, aplikáciách ako je Instagram či TikTok alebo YouTube. Aj tie pomáhajú v porozumení, predovšetkým anglického jazyka. Azda ešte lepšou sa však v tomto prípade javí stávka na knihu v anglickom jazyku.

Dôležité je vybrať správny titul. Ani deťom na druhom stupni, ktoré by už mali mať slušnú slovnú zásobu, nemôžete do rúk vložiť klasickú beletriu. Skúsiť to však môžete napríklad s detskými komiksami, ktoré sú písané v cudzom jazyku či napríklad s rozprávkovými knihami. Či už modernými a novými alebo osvedčenou klasikou, ktorú poznáme už stáročia.

Pri takýchto rozprávkach pomôže fakt, že mnohé z nich deti poznajú aj v slovenskom znení. V tom prípade dokážete lepšie vysvetliť jednotlivé slovné spojenia, rozšíriť slovnú zásobu a osvojiť si tiež gramaticky správne vetné konštrukcie. Úplne ideálne je, ak môžete pracovať s knihou, v ktorej sa nachádza anglický aj slovenský preklad. Deti si tak dokážu obe jazykové verzie porovnávať.

Rozprávky s krásnymi ilustráciami od Hansa... Foto: TASCHEN
Rozprávky s krásnymi ilustráciami od Hansa Christiana Andersena. Rozprávky s krásnymi ilustráciami od Hansa Christiana Andersena.

Náš tip:
Iba nedávno sa vydavateľstvo Taschen rozhodlo spojiť rozprávkové klasiky od slávnych bratov Grimmovcov a Hansa Christiana Andersena do jednej knihy.
Špeciálne (obojstranné) vydanie, ktoré obsahuje vyše 500 strán rozprávok, je zároveň zdobené krásnymi a rozmanitými ilustráciami od viacerých ilustrátorov.
Takáto kniha nepomôže len vašim deťom, ale s radosťou si v nej zalistujete aj vy sami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #angličtina #cudzí jazyk #výučba #rozprávky #dištančná výučba

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...