5 tipov, ako nalákať dieťa na poobedňajší spánok

Niektorým deťom sa poobede vôbec nechce ísť spať. Okolo jedného roka sú to malí prieskumníci, nechcú, aby im niečo ušlo a často spôsobujú rodičom bolesti hlavy.

06.03.2020 13:00
Spánok po učení - dieťa - Foto:
Keďže už dieťa vie, čo bude v dennej rutine nasledovať, bude vďaka tomu ľahšie zaspávať.
debata

Tu je 5 tipov, ktoré vám pomôžu dieťa trochu inšpirovať k spánku.

Rituály

Jeden krátky rituál tiež pomáha upokojiť sa počas dňa. Malo by to byť podľa možnosti kratšie ako večer pred spaním, ale slúžiť by to malo rovnakému účelu: príprave na spanie, a to fyzickej aj duševnej. Možno bude stačiť pesnička, trochu maznania alebo spoločný spánok.

Pokojné prostredie

Je takmer nevyhnutným predpokladom kvalitného spánku, dokonca aj počas dňa. Niektoré deti nechcú spať vo svojej postieľke, v tomto prípade možno vyhľadať iné miesto na spanie, napríklad detský kútik alebo kočík na čerstvom vzduchu. Avšak môže to byť aj užitočné, keď dieťa dokáže zaspať aj inde ako vo svojej posteli – poskytuje to flexibilitu.

Vyplnené doobedie

Doobedňajší program pomáha načerpať energiu. Podľa možnosti využite doobedňajšie hodiny na väčšie aktivity, stretnutie s inými deťmi a mamičkami, nakupovanie či prechádzky. To dieťa v tomto veku unaví a poobede už bude pripravené oddýchnuť si. Venujte pozornosť príznakom únavy, ak si ich nevšimnete, dieťa sa môže presiliť, potom sa mu bude poobede ťažko zaspávať, resp. nezaspí vôbec. Ak zas načasujete poobedňajší spánok príliš neskoro, bude mať ťažkosti zaspať večer.

Spánok po obede

Po obede sú mnohé deti unavené, po jedle sú uvoľnené, zvyšok energie využíva telo na trávenie – to sú ideálne podmienky na zaspanie.

Budovanie návykov

Oplatí sa experimentovať, kým si nevytvoríte spoločné návyky. Nájdite najvhodnejší čas na jedenie, spanie a podobne. V bežnom dni vám zvyky veľmi pomôžu. Keďže už dieťa predbežne vie, čo bude v dennej rutine nasledovať, bude vďaka tomu ľahšie zaspávať. Preto je vhodné držať sa dobre zavedených návykov tak často, ako je to len možné, aby mohli deti (aj rodičia) dobiť svoje baterky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #únava #rituál #spánok #rutina #obed #čerstvý vzduch

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....