5 pravidiel bezpečnosti detí počas zimy. Plus súťaž o skipasy do Veľkej Rače

Prečo je dobré deťom vštepovať vzťah k športu a aktivitám v každom ročnom období? Deti, ktoré pravidelne športujú, sú obratnejšie, ale vždy im hrozia riziká...

29.01.2020 12:00
lyžovačka, rodina, zábava Foto:
Deti, ktoré pravidelne športujú, sú obratnejšie, nepadajú tak často, zvládnu vybalansovať rôzne rizikové situácie.
debata

Počas jarných prázdnin sa deti často venujú športovým aktivitám. Dôležité pri lyžovaní, snoubordovaní, ale aj korčuľovaní je myslieť na ich bezpečnosť.

Na čo treba dávať pozor?

1. Deti do 15 rokov musia mať na hlave prilbu.

2. Dôležité sú aj vhodné chrániče končatín.

„Malé deti majú ťažisko tela výrazne nižšie ako dospelí, preto ľahšie strácajú rovnováhu a častejšie padajú. Zľadovatené plochy na svahu tomu môžu pomôcť,“ zdôraznila Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

3. Rodičia by nemali podceniť riziko úrazov

„Pre predškolákov je typická rozptýlená pozornosť a menšia pohybová obratnosť, čo zvyšuje riziko poranenia. U starších detí, resp. adolescentov sa koordinácia pohybov mení, keď rýchlo rastú a vzniká dočasná disproporcia medzi končatinami a trupom. Zjednodušene povedané, sú samá ruka, samá noha a sú neobratnejší. Preto je veľmi dôležité vybrať dieťaťu správny šport,“ mieni.

4. Voľte pre deti vhodné oblečenie

Samozrejmosťou by malo byť vrstvenie a vhodný materiál. Priamo na telo oblečte dieťaťu jemnú bavlnenú bielizeň, potom odev z flísu, najvrchnejšia vrstva má byť vlnená. Na ňu oblečte bundu. „V studenom a mrazivom počasí nezabudnite dať dieťaťu čiapku primeranej hrúbky a teplé rukavice. Jeden pár majte do zásoby pre prípad, že premoknú,“ spresnila Jana Hamade.

5. Rozvrhnite správne čas strávený vonku

Najvhodnejšie je rozdeliť čas strávený vonku v prípade detí od troch do šiestich rokov na dve hodiny dopoludnia a dve popoludní. Výnimkou sú silné mrazy pod mínus desať stupňov Celzia. Ak bolo dieťa v mrazivom počasí príliš dlho vonku a je uzimené, po príchode domov ho treba prezliecť a presunúť do tepla.


Užite si jarné prázdniny s deťmi na svahu

Jarné prázdniny sa blížia a vy neviete ako využiť čas s deťmi? Máme pre vás tip.

Napíšte nám či dodržujete 5 pravidiel bezpečnosti na svahu alebo máte nejaké vlastné pravidlo a ste zaradení do súťaže! Cenou je rodinný skipas v lyžiarskom stredisku Snowparadise Oščadnica Veľká Rača v hodnote 86 eur. Súťaž prebieha od stredy 29.1. do 5.2. Najneskôr 6. februára vyžrebujeme zo všetkých odpovedí až 10 výhercov!

*Skipasy môžete využiť v ľubovolný deň do ukončenia hlavnej sezóny, to je 8. marca 2020. Platí pre rodičov s dvoma deťmi, ktoré ešte nedovŕšili 12 rokov. Viac informácií nájdete na Snowparadise.sk.

Výhercovia

Andrea P., Banská Bystrica; Jarmila V., Piešťany; Tomáš F., Udavské; Peter F., Trenčianska Turná; Martin K., Ružomberok; Monika V., Komarovce; Natália Š., Nová Dubnica; Tibor K., Rosina; Martin B., Veľký Biel; Daniela G., Martin

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zimná lyžovačka #jarné prázdniny

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...