Spolu či zvlášť? Rešpektujte rozhodnutie rodičov, kde strávia Vianoce

Ak to rodičia chcú, nechajte ich tráviť Vianoce samých, tvrdí odborníčka.

20.12.2019 12:00
rodina, vianoce, večera Foto:
Ako bude vyzerať vaša štedrovečerná večera?
debata

Terapeutka z online poradne Ligy za duševné zdravie Jolana Kusá pripomenula, že je to dokonca povinnosťou detí. „Sú predsa dospelí a svojprávni. Dôležité je, aby mali istotu, že sú u vás vítaní, aj vy aby ste si boli istí, že vaše pozvanie je úprimné,“ odporúča.

Rodičia podľa jej slov môžu mať dobré dôvody na svoje rozhodnutie, potrebujú už viac pokoja a ticha, sú zvyknutí na svoje poriadky, obrady. Niekedy nechcú rušiť svoje deti, chcú dopriať intimitu rodine, priestor na vybudovanie a užitie si svojich rodinných sviatkov. „Zdá sa, že nie je práve doba veľkých rodín za jedným stolom, čo aj štedrovečerným. Vaši rodičia vedia, ako rýchlo žijete, naháňate čas, a tak vám ten sviatočný chcú dopriať pre vašich najbližších, manžela, manželku a deti,“ tvrdí odborníčka.

Poukázala na to, že do sviatkov vstupuje polovica cudzieho elementu – zvykov a obradov partnera. „Rodičia by sa museli prispôsobiť, prejaviť toleranciu, mohli by sa cítiť nepohodlne. Dôležité je, aby vedeli, že ich navštívite a vaša návšteva bude srdečná a z lásky, nie povinná, lebo sa to patrí. Tiež je dôležité, aby vedeli, že tie dvere u vás sa nezatvoria pre nich, nech by sa rozhodli akokoľvek,“ odporúča Kusá.

Pripomenula, že úcta a ohľaduplnosť sú prejavmi lásky rozhodne viac ako robiť dobre niekomu, no nasilu. „Aj keď by rozumné argumenty boli, trebárs na tej druhej strane by ste mali istotu, že je o nich postarané, že sú zdraví a v poriadku. Život vám vracia ten pocit obáv o nich, ktorý oni zažívali celé vaše detstvo,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičia #Vianoce

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...