Tipy, triky, nápady: Deti potrebujú vlákninu

Niekedy nie je vôbec jednoduché vyznať sa v tom, čo je v skutočnosti pre deti, čo sa jedla a pitia týka, zdravé a čo nie.

14.06.2019 17:00
pohánková kaša s orieškami a hrozienkami Foto: ,
Pohánková kaša s orieškami a hrozienkami vhodná na raňajky detí.
debata (1)

A nielen vďaka marketingu, ktorý podáva zdeformované informácie, ktoré zmätú nielen deti, ale aj ich rodičov. Veľakrát si totiž odporujú aj odborné odporúčania. Mnohí rodičia sa domnievajú, že ovocné šťavy a džúsy sú pre deti ideálne, veď v nich je množstvo ovocia a vitamínov. Nie je to však pravda, džúsy sú vysoko kalorické nápoje, ktoré prispievajú k nadváhe. Oveľa lepšie je dať deťom čerstvé ovocie, ktoré navyše obsahuje viac vlákniny, ktorá sa pri výrobe džúsov stráca. Stopercentné džúsy síce môžu obsahovať vysoké množstvo vitamínov, najmä C, ale ten v jedálnom lístku detí nechýba tak často ako práve vláknina. A džús je práve o ňu ochudobnený. Pitie takých džúsov vedie nielen k nadváhe, ale prispieva aj k tvorbe zubného kazu.

Detské raňajky

Raňajky pre deti by mali obsahovať porciu pečiva, maslo alebo rastlinný tuk s malou lyžičkou medu alebo s plátkom syra a kúsok ovocia. Variantom je tiež obilná kaša, sypaná zmes müsli s ovocím, orieškami a bielym jogurtom, prípadne celozrnné cereálie s jogurtom bez sladkého ochutenia.

Najväčšia porcia dňa

Aj pre deti je obed celkom prirodzene najväčšou porciou dňa, v ktorej by nemala chýbať kvalitná príloha. Je vhodné deti už v nízkom veku naučiť konzumovať strukoviny. Ďalšou potrebnou zložkou obeda by mali byť bielkoviny: ryba, chudé mäso, rastlinné bielkoviny a zelenina.

Ľahký koniec dňa

Detská večera by mala byť ľahšia, nikdy nie sladká. Telu treba dopriať vitamíny a vlákninu, napríklad zeleninu v surovom stave či po tepelnej úprave. Dobrým variantom je prírodná fileta z morskej ryby alebo morčací plátok a porcie prílohy menšie ako na obed, prípadne studený variant zeleninového šalátu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #obed #strukoviny #výživa detí

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...