Ako utiahnuť rozpočet svadby? Tu je návod

Svadba môže byť prvou vážnou skúškou spoločného hospodárenia.

09.05.2019 13:00
nevesta, ženích, svadba, selfie Foto:
Čaká vás veľký deň?
debata

Finančne sa na nej podieľajú zväčša obaja snúbenci, preto jej plánovanie musí byť postavené na vzájomnej dohode. Na závažné otázky treba mať spoločné odpovede v značnom predstihu pred samotným dňom D. "Stredne veľká svadba, s počtom hostí 50, pri započítaní všetkých položiek, môže presiahnuť sumu 10 tisíc eur, na čo sa treba pripraviť. Najlepšia svadba je totiž za vlastné peniaze,“ hovorí Zuzana Fides, odborníčka na osobné financie z Partners Group SK. Ako sa na takýto veľký výdavok vopred pripraviť?

Ako pri všetkých závažných finančných rozhodnutiach, aj v prípade svadby platí: najlepšia je svadba za vlastné a ideálne, aby nepoznačila chod domácnosti novomanželov po svadbe. Úver je preto zlým rozhodnutím. "Začať spoločný život úverom na vykrytie jedného, aj keď výnimočného, dňa by bol nesprávny štart. Preto odporúčam odkladať peniaze na svadbu aspoň dva roky vopred. Navyše, ak sa s úsporami správne narába, dokážu zarobiť niečo na úrokoch,“ vysvetľuje odborníčka. Zároveň dodáva: "Ak snúbenci predsa len potrebujú finančne pomôcť, lepšou cestou ako úver je pôžička od rodiny. Aj tú ale treba potvrdiť zápisnicou u notára.“

Položte si otázku, koľko si spoločne viete mesačne na svadbu odložiť tak, aby to neohrozilo bežný chod domácnosti či iné finančné záväzky. "Výšku odkladanej čiastky ovplyvňuje stanovený rozpočet. Je rozdiel, či plánujete svadbu za 5 000, 10 000 alebo až 20 000 eur,“ upozorňuje odborníčka. Súbežne so svadbou totiž treba aj naďalej tvoriť rezervu, sporiť si na dôchodok a nepoľaviť v iných finančných cieľoch, akým je predčasné splatenie hypotéky. Výšku svadobného rozpočtu výraznejšie ovplyvňuje výber regiónu a počet hostí. "S najväčšími rozdielmi v cenách sa stretnete pri svadobných priestoroch, zabezpečení prepravy a ubytovania pre hostí. Tie zvyčajne zabezpečujú hostitelia. "Treba si uvedomiť, že kaštiele a 4 až 5 hviezdičkové hotely sú výrazne drahšie, ako reštaurácie. Rovnako je rozdiel, či robíme svadbu v meste, alebo na vidieku,“ vysvetľuje Zuzana Fides. Rozdiely v regiónoch sú aj pri iných službách. Na konečnom rozpočte sa podpíše aj to, či sa snúbenci rozhodnú pre DJ-a, alebo kapelu. Rátať treba aj so zálohami pre kameramana, vizážistku, prenájom sály. "Každú položku odporúčam dôsledne zapisovať a kontrolovať napĺňanie rozpočtu,“ radí odborníčka.

Skôr, než začnete plánovať a sporiť na svadbu, odpovedze si spoločne na tieto základné otázky:

Malá alebo veľká svadba?
Na začiatku je rozhodnutie, akú svadbu chcete mať. Veľkú s rodinou, priateľmi, známymi, kolegami, alebo skôr malú iba s najbližšími? Ak si ujasníte počty hostí, môžete začať s plánovaním a prípravou.

Aký termín je vhodný?
Pri tejto otázke počítajte s dostatočným predstihom na nasporenie financií, ale aj so sezónnosťou. Najväčší záujem je o májové, júnové a septembrové termíny. Šibeničným termínom si oklieštite výber, navyše, rozhodnutia na poslednú chvíľu sú najdrahšie.

Na akú svadbu máme peniaze?
Platí pravidlo: bez rozpočtu hrozí predraženie. Stanoviť si ho treba najneskôr rok pred svadbou, ideálne dva roky vopred. Aj keď väčšina snúbencov počíta s vysokými položkami za prenájom, menu, dopravu či ubytovanie hostí, nižšie položky ako výslužka, dekorácie, pridávajú do rozpočtu až počas organizácie. "Všetko treba spísať pri plánovaní. Inak sa stane, že sa malé položky nabalia a v rozpočte vznikne diera,“ varuje odborníčka.

Svadba na kľúč alebo si poradíme sami?
"Svoju svadbu by som si bez svadobnej agentky nevedela predstaviť,“ tvrdí Zuzana Fides. Je presvedčená, že svadobná agentúra vie presne, čo na svadbe nesmie chýbať. Zároveň spolupracuje s databázou dodávateľov, s ktorými má nastavené lepšie ceny, čím snúbenci ušetria nielen eurá, ale aj čas.

V meste či na vidieku?
Priestory na svadbu by ste si mali rezervovať minimálne rok vopred. "Miesto hostiny je jednou z najvyšších položiek v rozpočte. Preto si hneď na začiatku stanovte maximálnu sumu za priestory. Všetky možnosti si zapisujte do zápisníka, v ktorom máte spísaný rozpočet, svadobné inšpirácie a kontakty na ľudí, s ktorými budete dohadovať podmienky,“ radí odborníčka.

S čím ešte treba počítať?
Ďalšími položkami, ktoré by nemali v rozpočte chýbať, sú hudba, kaderník, vizážista, fotograf a kameraman, svadobné šaty, oblek pre ženícha, pozvánky, obrúčky, svadobná torta, koláče a výzdoba. Aj pri týchto položkách je dobré s dodávateľmi začať diskusiu približne rok pred svadbou. Dobrým riešením ako si vytipovať dodávateľov, sú svadobné veľtrhy. Navyše sa dostanete k akciovým cenám, čím ušetríte nemalé peniaze.

Koľko času potrebujeme na vybavenie úradných vecí?
Pri úradoch treba počítať aspoň s tromi mesiacmi na vybavenie povolení a dokladov. Rovnaký čas bude potrebný aj na doladenie detailov okolo svadby. No a najdôležitejšie – nezabudnite rozposlať pozvánky taktiež aspoň tri mesiace pred termínom. Hostia budú mať dostatok času na prípravu a vy budete mať prehľad o účasti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #svadba #mladomanželia

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....