Sedem mýtov o ovulácii, ktorým ste pravdepodobne verili

Aj ovulácia je téma, o ktorej vzniklo nemálo mýtov. Napríklad, že ženský cyklus trvá 28 dní a ovulácia sa odohráva na 14 deň cyklu. Až u 70 percent žien je to inak.

25.02.2019 13:00
sex Foto:
Pozor, spermie prežijú v ženskom tele aj päť dní.
debata

Kedy dochádza k ovulácii?

To, že ovulácia nastáva po 14 dňoch, pretože ženský cyklus trvá 28 dní, nie je vždy pravda. 70 percent žien má ovuláciu po 15 dni cyklu, alebo naopak, pred 13 dňom cyklu. 5 percent žien má ovuláciu dokonca po 27 dni cyklu.

Meria sa bazálna teplota pred vstávaním?

Mnoho žien zápasí s denným meraním bazálnej teploty, vždy o rovnakom čase, každé ráno, bezprostredne po prebudení. Zo zmeny teploty sa dajú vyčítať hormonálne procesy v tele. Najnovšie štúdie však vyvracajú skutočnosť, že hlavná telesná teplota je najnižšia v ranných hodinách, ešte predtým, ako vstaneme z postele. Minimálne hodnoty možno vraj častokrát namerať oveľa skôr.

Majú ovuláciu aj ženy s nadváhou a športovkyne?

Extrémne športy či nadmerná obezita síce nemusia nevyhnutne znižovať plodnosť, ovulácia sa vo väčšine prípadov zvyčajne vyskytuje. Je pravda, že otehotneniu neprospieva stres, častokrát je lepšie v takýchto prípadoch cyklus a ovuláciu pozorne sledovať.

Kedy sa to presne deje: Vie to len lekár?

Bežné metódy testovania LH hodnoty teplomerom alebo ovulačnými testami z moču sú neisté a nespoľahlivé. Na trhu sú už zodpovednejšie pomôcky na určovanie ovulácie, napríklad ovularing či biosenzor, ktoré sa zavádzajú vaginálne a sú presné.

„Cítim, že ovulujem“

Podľa štatistiky cíti príznaky ovulácie asi 50 percent žien. Klinické štúdie však ukázali, že asi 85 percent žien, ktoré celkom jasne uviedli termín svojej ovulácie, sa mýlilo.

Sex počas ovulácie – zaručené tehotenstvo?

Pravdepodobnosť otehotnenia je prekvapujúco nízka. Dokonca keď má žena sex každý deň, pravdepodobnosť, že otehotnie v tomto cykle, je len 37 percent. Ak má sex raz za týždeň, šanca sa znižuje na 15 percent. Často trvá až dvanásť cyklov, kým sa na tehotenskom teste objavia povestné dve čiarky. Aj tu však platí, že výnimky potvrdzujú pravidlo.

Pred ovuláciou neotehotniem?

Pozor, spermie prežijú v ženskom tele aj päť dní. Znamená to, že žena môže otehotnieť aj v prípade, že sa s mužom milovala štyri, resp. päť dní pred ovuláciou. Po ovulácii je šanca na otehotnenie ešte približne 24 hodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #nadváha #ovulácia #spermie #bazálna teplota

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...