Časté či zriedkavé? Čím sa inšpirovať pri výbere mena pre vašu ratolesť?

O pár mesiacov sa stanete rodičmi? Máte vysnívané meno pre vaše bábätko alebo hľadáte niečo, čo práve letí?

07.11.2018 13:00
bábätko, chlapček, dieťa Foto:
Aké meno by sa mu hodilo?
debata (2)

Nina, Elena, Karolína či Mária? Alebo čakáte chlapčeka? Zvažujete Jonáša, Adama alebo Rolanda? Rodičia stoja pred príchodom bábätka na svet pred dôležitou úlohou – svojej ratolesti musia nájsť meno.

Hodí sa k priezvisku?

Žiadna podmienka to síce nie je, ale pri vyslovovaní mena a priezviska by sa nám nemal pliesť jazyk. Treba myslieť aj na našu ratolesť, ktorá môže mať s jeho vyslovovaním v útlom veku problémy. Ak meno či priezvisko obsahuje hlásky ako s, š, z, ž, r, l alebo je tvorené sledom spoluhlások, môžu vzniknúť problémy. Preto si zvolené meno vyslovte nahlas aj s priezviskom a zvážte, či nie je na výslovnosť priveľmi krkolomné.

Časté či zriedkavé?

Niektorí rodičia majú ešte z čias dospievania svoje vysnívané mená, ktoré chcú dať svojej ratolesti. Stačí už len zhodnúť sa s partnerom a máte po starosti. Ale oveľa častejšie podliehame módnym trendom – v uplynulých rokoch to boli najmä krátke mená ako Nina, Ela, Nela či Ema – ktoré viedli rebríčky pri dievčenských menách. Iste, ak podľahnete trendu, je viac ako pravdepodobné, že ak na ihrisku zakričíte na vašu Nelku, pribehnú k vám hneď tri dievčatká.

Môžete sa na to pozrieť aj z opačného konca – čo mená, ktoré sú také netradičné, že ich doposiaľ nepočuli ani vaši blízki? Ak nájdete meno, ktoré vás očarí, zvážte aj to, ako sa dá skrátiť – deti sú totiž expertmi na rôzne úpravy krstných mien a tak môže s dobre zvoleného netradičného mena pre vášho syna vzniknúť v škôlke či škole poriadna skomolenina, vyvolávajúca na tvári úsmev.

Čím sa inšpirovať?

Prelistujte si kalendár, spomeňte si na mená svojich obľúbených knižných hrdinov, počúvajte mamičky na detskom ihrisku či v obchode. Padne vám nietoré z mien do uší? Ak áno, potom máte po starosti. Na internete nájdete aj rebríčky obľúbených mien v rôznych štátoch – inšpirujte sa nemami francúzskymi, švédskymi, ruskými či nemeckými – podľa toho, kam vás to v predstavách ťahá najviac. Alebo zostaňte na Slovensku a „zalovte“ aj vo vašej rodine – tradičné slovenské mená sú opäť v kurze, inšpiráciou môžu byť aj staršie slovenské filmy.

Trendom sú však aj sledované série – Arya alebo Castiel? Ak ste seriálovým fanúšikom, môžete zaloviť aj v tejto oblasti – ako veľmi odvážny váš výber bude len a len na vás. Myslite však na to, že váš potomok bude meno nosiť aj dávno potom, čo sláva vášho top seriálu pominie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #meno #priezvisko #výber mena

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...