Čítajte deťom! Neskôr im to pomôže pri čítaní

Ak deťom pravidelne čítate, resp. rozprávate rozprávky, keď sú malé, neskôr to veľmi ocenia. Okrem iného týmto štýlom získajú aj chuť samy si čítať.

06.11.2018 15:00
dieťa, mama, kniha, materská Foto:
Deti so zanedbateľnou skúsenosťou s predčítavaním sú netrpezlivé a učiť sa čítať im robí ťažkosti.
debata

Z asi 78 percent detí, ktorým rodičia viackrát do týždňa čítajú rozprávky, sa neskôr ľahko stanú „knihomoli“. U iných deťoch sa to podľa ich rodičov deje len zriedka (50 percent). Ak sa pýtali priamo detí, dokonca viac ako polovica žiakov prvého ročníka je kvôli nedostatku predčítavania frustrovaná, pretože im učiť sa čítať trvá príliš dlho (52 percent), v porovnaní s tými, ktorým rodičia či starší súrodenci pravidelne čítali (28 percent).

Zábava pri čítaní

Pozorovanie tiež ukazuje, že deti so zanedbateľnou skúsenosťou s predčítavaním sú netrpezlivé a učiť sa čítať im robí ťažkosti. Každé druhé dieťa (53 percent), ktorému rodičia nečítali rozprávky, je „vynervované“, pretože si myslelo, že naučiť sa čítať pôjde oveľa ľahšie. Z detí, ktoré denne počúvali rozprávky, to povedalo len 27 percent. Veľkou výzvou pre deti je pri čítaní sústredenie sa na dlhé rozprávky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #koncentrácia #čítanie #zábava #rozprávky

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...