Aj týmito vetami vám dieťa nepriamo hovorí, že potrebuje pomoc

Strach z neznámeho, stres z prežitého dňa či obavy z úloh, ktoré nie celkom chápe - to všetko v dieťati spôsobuje pretlak emócií, ktoré nedokáže ešte celkom pomenovať.

26.09.2018 07:00
dieťa, mama, hádka Foto:
Čo trápi vašu ratolesť?
debata

Bolí ma bruško

Deti túto vetu používajú často. Ak sú fyzicky v poriadku, je znamením, že dieťa trápia starosti, stres či strach. Deti mladšie ako desať rokov dokážu svoje pocity či emócie popísať len jednoducho, aj preto ich vnímajú aj týmto spôsobom – bolesťou bruška. Rodič má v takom prípade svoju pozornosť zamerať na pocity dieťaťa, opýtať sa, aký malo deň a vypočuť si všetko, čo dieťa hovorí. Pomôžte mu odreagovať sa, napríklad spoločnou hrou či pitím čaju, príjemnou aktiviitou, do ktorej zakomponujete nenásilný rozhovor o tom, čo prežilo. Možno s ťažkosťami, ale predsa len vám dieťa opíše, prečo ho trápia nepríjemné pocity v brušku.

Ja to neviem

Niektoré deti majú strach, že niečo urobia zle alebo inak, ako to ľudia od nich očakávajú. Cítia veľký tlak, ak majú pre druhých niečo urobiť, často im chýba potrebné sebavedomie, aby sa niečoho takého pustili. Rodičia môžu pri takejto vete deti povzbudiť a dodať im potrebné sebavedomie. Deti treba viesť k tomu, aby veci robili kvôli sebe a dobrému pocitu, nie kvôli iným.

Môžem spať s vami?

Aj pri väčších deťoch je v poriadku, ak sa občas uložia do rodičovskej postele. Iste, ako rodičia ich vediete ciele k tomu, aby spali vo vlastnej posteli. Ak však dieťa príde s takouto požiadavkou pričasto, je dobré sa pýtať, prečo nechce spať vo svojej izbe. Má strach z tmy? Stalo sa počas dňa niečo nepríjemné, čo mu nedovolí zaspať? Obáva sa rána? Dieťa hľadá pri rodičoch najmä bezpečie. Vetou „Môžem spať s vami“ vám hovorí, že sa bezpečne necíti, i keď príčiny nevie presne opísať."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #dieťa #sebavedomie #mama #starch

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...