Sporíte deťom na budúcnosť? A ste si istí, že to robíte správne?

Až 74 percent Slovákov šetrí svojim deťom a vytvára im dlhodobú finančnú rezervu, ako vyplýva z aktuálneho prieskumu. Zlou správou ale je, že väčšina rodičov to robí nesprávne, čím sa oberá o peniaze.

13.09.2018 09:00
sporenie, financie Foto:
Ako by mal vyzerať rodinný finančný základ?
debata

Možno ste sa aj vy práve stali rodičom, alebo máte doma už malého škôlkara. Ako mnoho iných, aj vy zrejme myslíte na to, ako svojich potomkov finančne zabezpečiť. Hoci teraz im ešte len vymieňate plienky, deň, kedy ohlásia odchod z domu tu bude skôr, než si myslíte. Či už zamieria študovať, spoznávať svet alebo zatúžia po vlastnom „hniezde“, financie budú potrebovať v každom prípade.

Na budúcnosť, čo sa financií týka, myslí až 74 percent Slovákov, ako uvádza uktuálny prieskum Nadácie PARTNERS a agentúry FOCUS. To je dobrá správa. Tá zlá ale je, že väčšina z nich to robí nesprávne. Ideálna forma šetrenia deťom s dobrou návratnosťou je pravidelné investovanie do podielových fondov – a to robí len 3 percentá rodičov. 40 percent rodičov si zvolilo nevhodné a málo výnosné šetriace produkty – sporiaci účet, vkladná knižka, stavebné sporenie, či životné poistenie dieťaťa, uvádza prieskum.

Veľmi jednoduchým trikom pri štarte sporenia pre deti by mohlo byť rozhodnutie, ktoré rodičia urobia po narodení dieťatka. „Je dobré začať odkladať prídavky na deti. Tých 23 eur, čo rodičia dostanú, je dobrý začiatok. Je fajn si povedať, že ak zvládneme odložiť 23 eur, je to ideálny základ,“ nabáda na prvý krok Andrea Straková, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK.

Ďalším nedostatkom pri finančnom zabezpečovaní detí je uzatváranie životných poistiek. To robia slovenskí rodičia podľa odborníčky opačne, ako by mali. „Rodičia uzatvoria rôzne životné poistky deťom, ale oni sami poistení nie sú. Pritom poistenie má byť náhradou nejakej ekonomickej ujmy. Čo to znamená v bežnej praxi? Ak si dieťa zlomí ruku, je to pre rodinu, samozrejme, nepríjemné, ale nehrozí jej žiadna ekonomická ujma, rodina finančne netrpí. Z môjho pohľadu má byť poistený živiteľ rodiny. Ak je už poistený rodič a chce poistiť aj deti, tak by som odporučila poistenie na vážne choroby alebo vážny úraz, kedy, povedzme, sa jeden z rodičov o dieťa dlhodobo stará doma,“ opisuje Straková.

Čo sa detí týka a ich finačného zabezpečenia, odborníčka radí neuberať sa cestou poistenia, ale investovania. „Za najrozumnejšie finančné zabezpečenie detí považujem investície do podielových fondov. Odporúčam vybrať nástroj, ktorý je orientovaný na dlhodobú investíciu, kedy ako rodič počítam s tým, že budem 20 rokov dieťaťu investovať. Tým pádom môžem siahnuť po riešeniach, ktoré prinášajú väčší výnos ako sporiace účty či stavebné sporenia.“

Hoci by slovenské rodiny mohli mať peňazí viac, ich finančné zlozvyky ich o ne oberajú. „Radi sa vyhovárame, držíme sa mnohých finančných zlozvykov, neplánujeme a máme slabú disciplínu,“ spresňuje hlavné dôvody Andrea Straková a dodáva: "Sme schopní šetriť si, ale neodložíme si hneď, ako príde výplata. Myslíme najmä na krátkodobé finančné priority a veľmi málo na svoju budúcnosť. Aj tú vnímame viac ako budúcnosť svojich detí, nie svoju.“

Chce to pevné základy
Odborníci na financie radia, ako si postaviť svoje bohatstvo na pevných základoch – rovnako, ako keď staviame dom.

Základy musia byť pevné a vytvárajú istotu – zabezpečujú pred nepríjemnými životnými situáciami. Preto je ako prvé potrebné – vytvoriť si finančnú rezervu vo výške minimálne 6-násobku mesačného príjmu. Zabezpečte si majetok poistením domácnosti a nehnuteľnosti a taktiež sa zabezpečte pre prípad straty príjmu, ideálne poisteným invalidity a práceneschopnosti.

Prvé poschodia domu by mali vytvárať tri "izby“ – zabezpečujú pohodlný život a spokojnú budúcnosť. Skoro ako v rozprávke O troch grošoch. Postarajte sa o svoje aktuálne bývanie, o svoju budúcnosť a budúcnosť svojich detí.

Podkrovie – znásobuje bohatstvo – každý, kto vystaval dom až sem, má určité finančné zdroje, ktoré môže znásobovať – správnym investovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #financie #budúcnosť #plánovanie #inverstovanie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...