Toto sú dôvody, prečo by mali byť bábätká dojčené!

Dojčenie je tá najprirodzenejšia vec na svete! Alebo: Nechceme vidieť na verejnosti holé prsia! Toto sú dva názory, ktoré rozdeľujú spoločnosť a neustále rozdúchavajú diskusiu.

20.08.2018 09:30
deti, dojčenie Foto:
Všeobecne sa odporúča dojčiť aspoň šesť mesiacov.
debata

Tvár namiesto prsníka

Tú rozvírila najnovšie aj matka, ktorá zdieľala na Facebooku fotografiu, na ktorej v reštaurácii dojčí svoje štvormesačné bábätko. Namiesto prsníka si však zakryla tvár. Tento post mal viac ako 220-tisíc zdieľaní. Modelka Mara Martin zas prednedávnom na módnej prehliadke dojčila dcéru priamo na móle, tiež s cieľom podporiť akceptáciu dojčenia.

Najlepšia strava

Každopádne, zo zdravotného hľadiska je to jasné. Materské mlieko je tá najlepšia strava pre bábätká. Líši sa podľa potrieb dieťaťa – mlieko matiek predčasniatok je bohatšie na bielkoviny, aby deti rýchlejšie priberali – a dodáva bioaktívne látky. Bábo tým pádom absorbuje všetky protilátky, ktoré matka v priebehu svojho života vytvorila – tieto látky formujú imunitný systém dieťaťa. V dôsledku toho majú dojčené deti menej alergií a v dospelom veku im spravidla nehrozí obezita. Do šiestich mesiacov by mali byť bábätká len dojčené, potom možno začať s dokrmovaním. Deti možno dojčiť tak dlho, ako len matka s dieťaťom chcú.

Čo jeme, ľúbime

Toto je zásada, vysvetlila ju Marlies Wallner z Inštitútu pre dietológiu z FH Joanneum. Čo mama počas tehotenstva a dojčenia konzumuje, bude mať neskôr rado aj dieťa – znamená to, že môže chuť dieťaťa od začiatku ovplyvňovať a teda dohliadať na to, aby sa dieťa neskôr nestravovalo nezdravo a tým pádom nemalo sklony k obezite.

Ako je to možné?

„Vďaka vyváženej strave počas tehotenstva a dojčenia,“ tvrdí Wallner. Sem patrí aj vysoký podiel celozrnných potravín, strukovín (fazuľa, šošovica), ako aj rôzne druhy zeleniny. „Jesť by sme mali aj brokolicu, kapustu, špenát a cviklu,“ radí Wallner. Čím skôr si na ne deti zvyknú, tým lepšie.

Výhody aj pre mamu

Dojčenie prináša zdravotné výhody aj pre mamičku. Znižuje napríklad riziko rakoviny prsníka, vyplavujú sa hormóny, ktoré upokojujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dojčenie #obezita #materské mlieko #rakovina prsníka #alergie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...