Detská móda, ktorá šetrí prírodu?! V Bratislave odhalí svoje tromfy

Detská móda sa radí medzi najpredávanejšie artikle odevného priemyslu. Môže byť masová, ale môže mať aj celkom inú podobu. Udržateľnú, ekologickú a štýlovú zároveň.

02.05.2018 15:05
Detská móda môže mať rôzne podoby. Foto:
Detská móda môže mať rôzne podoby.
debata

Presne o tom sa pokúšajú v týchto dňoch presvedčiť aj organizátori už tretieho podujatia pod názvom kid Shop up!, ktoré sa koná v bratislavskej Starej tržnici od stredy 2. mája do piatka 4. mája.

Ohľaduplná krása zachráni svet, znie heslo akcie, v rámci ktorej sa pod strechou výstavnej budovy predstaví vyše 70 výrobcov oblečenia, doplnkov, hračiek, knižiek, nábytku, dekoru či kozmetiky pre deti vo veku od 0 do 12 rokov. Pozornosť sa pritom sústreďuje predovšetkým na značky, ktoré sa snažia tvoriť dizajn s ohľadom na rešpektovanie prírody, ľudí, ale tiež materiálu a výrobného procesu.

Už tradične nebude chýbať ani bohatý sprievodný program, v rámci ktorého sa predstavia aj prominentné ambasádorky projektu, nechýbajú rôzne workšopy či predstavenia pre najmenších. Pozornosť návštevníkov však budú nepochybne pútať najmä jednotlivé predajné časti akcie a v rámci témy je možno dobré poznať pár „eko“ termínov aj zaujímavých reprezentantov.

Malý slovník ekologickej módy:

Slow fashion – pomalá móda v sebe prepája ekologickosť, etickosť a fair trade. Oblečenie sa nešije v továrňach, ale prechádza rukami konkrétneho dizajnéra, prípadne jeho krajčírov. Učí zákazníka vidieť oblečenie ako dlhodobú investíciu, netvorí každú sezónu novú trendovú kolekciu, ale po celý rok ponúka jednoduché a kombinovateľné kúsky. Príkladom je značka HEAVENLY – malá slovenská značka detského oblečenia, ktorá funguje na princípoch slow fashion. Ľan pre ich oblečenie vyrástol a bol utkaný v Európe. Všetky jeho časti sa dajú zužitkovať. Ľanová látka je 100% rozložiteľná a recyklovateľná. Má priaznivý vplyv na pokožku.

Upcycling – proces, pri ktorom sa zvyšuje hodnota materiálu, z ktorého tvoríte. Napríklad značka CILA odkupuje zostatkový – odpadový materiál z textilných tovární, ktoré v nich už nedokážu použiť a tvorí z neho kolekciu. Použije tak existujúci materiál a nevytvára pritom nový odpad.

Zero waste – princípom je nevytváranie zbytočného odpadu. Príkladom tejto filozofie je projekt byHana, v rámci ktorého jeho autorka vytvára interaktívne pracovné zošity a voskové pastelky pre deti a pri ich tvorbe sa riadi týmto princípom: všetky zošity sú tlačené na eco-friendly papier, čo znamená, že papier je vyrobený zo šupiek hrozna, čerešní, olív a pod. Je recyklovateľný a dokonca biologicky odbúrateľný. Suroviny, ktoré používa na ekologické voskové pastelky, majú certifikát pôvodu z trvalo udržateľného hospodárstva a taktiež sú biologicky odbúrateľné. Všetky obalové materiály sú kompostovateľné.

Kitchen waste – ide o využitie zostatkov jedla a potravín z kuchyne, ktoré sa zapájajú do výrobného procesu textilného dizajnu. Dizajnérky za značkou zilli – detských mušelínových zavinovačiek, plienok a uteráčikov pre bábätká – farbia svoje produkty ekologicky šetrným spôsobom: pri ručnom farbení využívajú najmä avokádové šupy, kôstky, použitý čaj a čajové vrecúška. Tieto farbivá sú nielen šetrné voči detskej pokožke, ale aj najtrvácnejšie a ich farebný výsledok je originálny: zakaždým trochu iný odtieň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská móda #ekologická móda #Kid #udržateľnosť #zero waste

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...