Poznáte prvé príznaky tehotenstva? Ste tehotná, či nie?

Prsia sú napäté, chrbát bolí a je vám neustále nevoľno: Niekedy sa cítime vo svojom tele celkom neobyčajne. Pýtate sa, či ste vari tehotná? Možno vám tieto najčastejšie príznaky napovedia.

11.01.2018 11:00
Nevoľnosť v tehotenstve? Vaše dieťa bude mať... Foto:
Nevoľnosť v tehotenstve? Vaše dieťa bude mať vyššie IQ.
debata (1)

Prsia sú extrémne citlivé

Hneď na začiatku tehotenstva sa mení hormonálna rovnováha, čo spôsobuje rast žľazy v prsníku – výsledkom môže byť nepríjemný pocit napätia, čo býva jedným z prvým príznakom tehotenstva. Bradavky bývajú tiež extrémne citlivé a reagujú na minimálne podnety. V priebehu tehotenstva budú prsia vždy väčšie a pevnejšie.

Tmavé bradavky

Aj vaše bradavky vám môžu svojím sfarbením naznačiť tehotenstvo. Hormóny môžu byť odpoveďou, prečo sa sfarbia dotmava.

Ťahanie v podbrušku

Maternica rastie a je lepšie prekrvená, vytvárajú sa nové cievy. Takmer všetky budúce mamičky si všimnú, že sa v ich podbrušku deje niečo nezvyčajné. Veľa žien cíti ťahanie, ktoré trochu pripomína menštruačné bolesti.

Permanentná únava

Telo musí podať ozajstný výkon. Buduje sa placenta, svaly, cievy a kĺby sú uvoľnené, aby sa vytvoril priestor pre bábätko. Z tohto dôvodu cítia tehotné ženy cítia často únavu a vyčerpanie. Obzvlášť v prvých štyroch mesiacoch sa odporúča dostatok spánku a odpočinok.

Určité potraviny už nechutia

Najprv dobrá správa: Takéto averzie sú úplne normálne a dokonca dobré pre embryo. Spúšťa ich tehotenský hormón HCG a objavujú sa až do dvanásteho týždňa tehotenstva. Často majú budúce mamičky odpor k potravinám a nápojom, ktoré by mohli bábätku uškodiť – káva, alkohol, mäso, vajíčka a ryby (predovšetkým surové živočíšne produkty môžu obsahovať škodlivé baktérie).

Ranná nevoľnosť

Je celkom možné, že tehotenský hormón HCG zasiahne aj váš žalúdok. Najčastejšie sa tento príznak objaví až v 6 týždni tehotenstva, v niektorých prípadoch však aj skôr. Asi tri štvrtiny všetkých žien reagujú na hormón citlivo.

Špinenie namiesto menštruácie

Sedem až dvanásť dní po ovulácii možno na toaletnom papieri či nohavičkách objaviť špinenie, známe ako nidačné krvácanie (spôsobené uhniezdením vajíčka). Často sa toto špinenie objaví v čase očakávanej menštruácie, v porovnaní s ňou je však zvyčajne bledohnedé a slabé. Nemalo by trvať dlhšie ako dva až štyri dni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #únava #káva #bradavky #ranná nevoľnosť #špinenie

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...