Vianoce ako oscarový film? Len režisér všetko nezvládne

Nedeptajme sa počas Vianoc perfekcionizmom. Vyhnime sa slovám ako katastrofa či pohroma. Slovíčko ,musím' vymeňme za ,môžem' a do plánovania Štedrého dňa zapojme celú rodinu - jeden človek nemôže byť zodpovedný za spokojnosť všetkých ľudí za sviatočným stolom.

23.12.2017 14:00
Vianoce, výzdoba Foto:
Nech vám príprava Vianoc nespôsobí stres a nervozitu.
debata

Výzdoba vyrážajúca dych, nekonečný výber koláčov, vyžehlené obrusy, ligotavé okná – Vianoce chceme mať bez jedinej chybičky, perfektné. K tomu kopec návštev, na ktoré takisto treba urobiť dojem. A tak nás v honbe za dokonalosťou namiesto pocitu pohody a spokojnosti „ovalí“ už týždne pred Vianocami ubíjajúci stres. Chceme ho prežívať aj tento rok?

„Počas Vianoc si ľudia na seba kladú nielen veľké, ale priam nerealistické požiadavky. Snažia sa o perfekcionizmus vo všetkom – od oblečenia cez výzdobu až po pohostenie na stole,“ hovorí Katarína Linczényiová, koučka v oblasti stres manažmentu. A to ani zďaleka nie je všetko. „Ešte sa treba stretnúť s ľuďmi, na ktorých si počas roka nenájdeme čas. Absolvovať všetky ,zadania' na jednotku nie je v ľudských silách. Na hlavu nám toho zrazu padne strašne veľa a namiesto vychutnávania si pohody sa dostaví pravý opak, stres a nervozita.“

Nemusíte, môžete

Pár tipov na zlepšenie predsviatočnej situácie môže pomôcť. A nejde o nič, čo by sme nedokázali jednoduchou zmenou. „Dobrou pomôckou môže byť už to, ako sa v tomto čase budeme prihovárať sami sebe. Vyhnime sa slovám ako katastrofa, koniec sveta či pohroma,“ nabáda Linczényiová. „A rovnako aj slovným spojeniam toto musím urobiť, musí to byť perfektné.“ Takéto zmýšľanie nedáva našej mysli nijaký priestor na alternatívu. „Prístup buď – alebo už sám osebe vyvoláva v človeku stres, tlak a nepríjemné pocity. Namiesto slova musím používajme slovo môžem.“ Banálne? Opak je pravdou. Sila slovných spojení má na našu myseľ značný vplyv. „Spomeňme si napríklad, čo s nami robia výroky ako ,milujem ťa' a ,nenávidím ťa'. Takisto sú to iba slovné spojenia, ale našu psychiku dokážu nasmerovať úplne opačnými smermi. Okamžite v nás vyvolávajú iné pocity, spomienky či myšlienky. A presne to isté dokážu v našej mysli spôsobiť slová musím a môžem,“ nabáda Linczényiová.

Čo navrhuješ?

Väčšina z nás sa snaží, aby počas jediného dňa „klaplo“ všetko a udalosti do seba zapadli ako minúty skvelo zrežírovaného oscarového filmu. "Keď sa má počas krátkej časovej jednotky vydariť séria udalostí, vyžaduje si to plánovanie. Práve to mnoho z nás pred Vianocami podceňuje. A týždeň rozhodne nestačí, len si predstavme, čo všetko
Katarína Linczényiová. Foto: Silvia Slafkovská
Katarína Linczényiová Katarína Linczényiová.
treba zaobstarať. Je preto na mieste plánovať týždne dopredu a povinnosti delegovať na všetkých rodinných príslušníkov." Plánovanie nie je len o tom, čo mám urobiť ja, ale aj všetci ostatní.

Nielen my sami, ale aj rodina okolo na nás kladie nároky. Možno aj vy máte vo svojej blízkosti niekoho, kto stále hľadá chyby, podpichuje, kritizuje. Vašu snahu nielenže neocení, ale vetami typu: „To si mohla urobiť inak…“ vás priam odrovná. Ako reagovať? „Uvedomte si, že zodpovednosť za všetko nie je na vašich pleciach. Týka sa aj ostatných, ktorí sedia za stolom. Ak na vás niekto vysiela počas večera ustavične negatívne signály, môžete reagovať dvoma spôsobmi – buď to v sebe necháte prejsť, alebo poviete: Súhlasím s tebou. A čo navrhuješ? Problém za sviatočným stolom sa totiž nikdy nevyrieši tým, ak budú obe strany na seba vyvíjať nátlak.“ Jeden človek nemôže byť zodpovedný za spokojnosť všetkých.

Okamihy tu a teraz!

Sviatky sú časom hojnosti a jedlo na našom stole je toho symbolom. „Ale veľa z nás si ani úžasné vianočné menu nevie vychutnať. Už len fakt, že počas večera jeme čosi výnimočné, luxusné, čo máme pred sebou raz za rok, by sme mali oceniť. Bez sledovania televízie alebo rozptyľovania sa inými vecami,“ hovorí Linczényiová. Nejde o to mať okolo seba ,horu' jedla, prejedať sa, ale o schopnosť vychutnať si ho tu a teraz, nepremýšľať nad tým, čo bude zajtra či o týždeň, ale precítiť okamihy spoločnej vianočnej večere a skvelých chutí.

Všetci spolu – zvažujte témy

Pre mnohé rodiny sú Vianoce zriedkavým časom, keď sú spolu. Z okamihov, ktoré si majú jej členovia uchovať v pamäti ako príjemné, sa však občas môžu stať aj chvíle konfliktov či hádok. „Alfou a omegou toho, čo v živote máte, sú rodina a priatelia. Všetko iné by malo ísť bokom. Ak sa ocitneme za vianočným stolom s ľuďmi, s ktorými nie vo všetkom súhlasíme, máme dve voľby – buď s nimi už čas tráviť nebudeme a zachováme si svoj vnútorný pokoj, alebo sa zameriame len na veci, ktoré nás spájajú, a s rodinou budeme. Vyhnime sa počas sviatkov témam, ktoré nás rozdeľujú, zabudnime na ostré argumentácie k problémom, ktoré neprinášajú konsenzus ani racionálnu diskusiu. Bavme sa o tom, čo nás spája,“ nabáda Linczényiová.

Stretnúť sa s každým?

Sú rodiny, ktoré si sviatky vychutnávajú v úzkom kruhu, naopak, sú také, u ktorých sa dvere „nezatvoria“, návštevy prichádzajú jedna za druhou. „Je to veľmi individuálne a oba prístupy sú v poriadku, každá rodina si zvolí, čo jej vyhovuje. O vzťahy s ľuďmi sa treba starať počas celého roka, no Vianoce sú toho akousi významnou pripomienkou,“ hovorí Linczényiová.

Práve Štedrý deň svojou atmosférou dáva do pozornosti fakt, že okolo nás sú aj ľudia, ktorí potrebujú pomoc. A nemusí to byť iba naša rodina či blízki, na Vianoce sa spúšťa veľa charitatívnych projektov. „Počas sviatkov nastáva moment, kedy by sme mali vykročiť smerom k tým slabším, urobiť niečo nezištne pre druhých a nič za to neočakávať. Toto obdobie môže byť náš prvý krok, aby sme niekomu pomohli.“

Aké budú Vianoce Kataríny Linczényiovej?

„Počas roka som často v zahraničí a tak sa veľmi teším na spoločne strávený čas s rodinou v Bratislave. Tým, že Vianoce sa u mňa už niekoľko rokov spájajú aj s dobrovoľníctvom, sviatočný čas rozdelím aj tento rok práve medzi moju rodinu a dobrovoľnícku aktivitu. Štedrý večer si užijem na Popradskom plese s deťmi z detského domova, atmosféru Vianoc si vychutnáme pri spoločnej večeri a peknom programe.“

Katarína Linczényiová

Je slovenská športovkyňa, ktorá sa venuje freedivingu. Je držiteľkou niekoľkých prestížnych ocenení vrátane 3. miesta na svetovom šampionáte v ponore na jeden nádych. Katkino osobné maximum je neuveriteľných 95 metrov. Freediving pre ňu nie je len športová aktivita, ale aj filozofia a životný štýl. Okrem športu sa venuje aj koučingu v oblasti stres manažmentu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #plánovanie #ženský magazín MiA #sviatočná pohoda #Katarína Linczényiová

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...