Nenakupujte darčeky na poslednú chvíľu! Miniete veľa peňazí

Štatistiky hovoria, že Slováci si na konci roka požičiavajú až o tretinu viac peňazí, ako v ostatných mesiacoch.

10.12.2017 08:00
peniaze, kalkulačka Foto:
Nemíňajte peniaze na zbytočné darčeky, spíšte si zoznam skôr, než začnete nakupovať.
debata

V období Vianoc najvýraznejšie porušujeme finančné pravidlá, ktoré sme si nastavili pri spravovaní rodinného rozpočtu. "Najčastejšie skĺzneme, ak nevieme, koľko peňazí chceme a zároveň môžeme minúť,“ tvrdí Ivana Miklešová z PARTNERS GROUP SK. Za základ preto považuje plánovanie. "Odporúčam si najneskôr 2–3 týždne pred Vianocami spísať zoznam darčekov, vyhnete sa emocionálnemu nákupu a tlaku výhodných akcií v obchodoch. Stanovte si tiež sumu, ktorú môžete minúť. Po tom, ako poznáte maximálnu sumu, ktorú viete vyčleniť, spíšte zoznam obdarovaných. Nakupujte už so zoznamom konkrétnych darčekov, ale aj s predstavou, koľko môžete zaplatiť,“ radí.

Darčeky sa oplatí nakupovať s predstihom, až niekoľkomesačným. Týmto spôsobom sa dá podĺa odborníčky ušetriť až 70 percent z jeho ceny. "Sú medzi nami takí, ktorí sa snažia nakúpiť darčeky v riadnom predstihu, no veľká väčšina, a podľa nášho prieskumu je to až 43 percent Slovákov, sa spolieha na nákupy jeden až dva mesiace pred Vianocami, 29 percent si necháva nákupy na posledný týždeň a až 17 percent nakupuje pár dní pred sviatkami,“ opisuje Miklešová.

Čím je Štedrý večer bližšie, tým viac stresu pri chodení po obchodoch prežívame. Tým ťažšie následne odolávame pokušeniu dokupovať dary navyše iba preto, že decembrová cena je bezkonkurenčná. V prípade nákupov na poslednú chvíľu tiež hrozí, že dary, ktoré sme mali na zozname, už v ponuke obchodov nebudú a budeme voliť alternatívy, ktoré nezodpovedajú našej predstave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Vianoce #darčeky

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...