Kamarátka prišla o bábätko... Viete, ako sa zachovať?

Vaša kamarátka potratila, cíti sa veľmi zle, je nešťastná, zúfalá, vkuse plače. Pozor! V snahe pomôcť, jej môžete ešte viac ublížiť. Toto je päť viet, ktoré jej môžu v utrpení pomôcť.

20.11.2017 09:30
žena, smútok, rozchod Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každá tretia žena prežije počas svojho života jeden alebo viac potratov. Psychický stres je enormný, napriek tomu o tom nechce hovoriť. Čo povedať človeku, ktorý sa na svoje bábätko tešil a odrazu musí prekonať stratu? Existuje veľká neistota. Nechcete jej sypať soľ do rany, ale nepovedať nič tiež nie je dobré riešenie. Tak čo vlastne?

Monika (26), ktorá potratila v jedenástom týždni tehotenstva, nám prezradila, čo jej osobne v ťažkých chvíľach najviac pomohlo. Ktoré vety jej dali pocit, že nemusí svoj zármutok znášať sama, že sú tu ľudia, pre ktorých veľa znamená.

Je mi neskutočne ľúto, čo sa ti stalo

Môj kamarát mi poslal pohľadnicu s týmito slovami. Znamenalo to pre mňa veľa, pretože môj smútok potvrdil ako niečo skutočné. Boli tu sny a plány, ktoré som s týmto malým stvorením kula, a tie som oplakávala.

Podobných osudov je viac…

O svoje dieťa som prišla skoro, mnohí z mojich priateľov o mojom tehotenstve ani netušili. V procese smútenia som sa čiastočne cítila izolovane. Pomáhalo mi počúvať príbehy ostatných žien, ktoré prežili niečo podobné. Jedna známa mi povedala, že prežila dva potraty, kým sa dočkala zdravej dcérky. Dodávalo mi to nádej.

Nie je to tvoja vina

Tehotenstvo je dlhý zoznam toho, čo smieme a čo nie, lekári radi a často zdôrazňujú zodpovednosť, ktorú máme nielen za seba, ale aj za ešte nenarodené dieťa. Po potrate sú výčitky na „dennom poriadku“, bojujete s tým, čo ste mali spraviť inak, hľadáte, kde ste vlastne spravili chybu. Cítite sa vinná… Ak vám niekto povie, že „to nebola tvoja vina“, môže z vás padnúť obrovské bremeno.

Som tu, aby som ťa vypočula

Občas mi dobre padlo, keď ma navštívila priateľka, sadla si vedľa mňa a spýtala sa ma, o čom chcem rozprávať. Niekedy som nechcela povedať nič. Napriek tomu ostala sedieť, hladkala ma po chrbte a pozerala so mnou televízor. To mi celkom stačilo, to bolo to, čo som v tej chvíli potrebovala.

Nehovorte o budúcnosti

Sme tu a teraz. Som tu ja a môj žiaľ. Nepotrebujem počúvať o tom, čo bude, čo sa možno prihodí. Ja ešte nemyslím na ďalšie dieťa – to je v tejto chvíli naozaj to posledné. Potrebujem sa vyrovnať s tým, že som o jedno práve prišla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #tehotenstvo #vina #potrat #strata #psychický stres

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...