Rodina a peniaze? Platí jednoduchý vzorec! Ako ho však dodržať?

Ak chcete mať financie v dobrej kondícii, zapamätajte si čísla 10:20:30:40. Čo znamenajú?

21.10.2017 17:00
sporenie, financie, rodina Foto:
Rodina musí zabezpečovať svoje potreby aj o niekoľko rokov.
debata

O peniaze sa najviac zaujímame vtedy, ak ich máme málo či veľa. Zaujímavé je, že v období, keď máme tak akurát, sa k nim správame pohodlne či priam ľahostajne. Čo to znamená? „Väčšina ľudí si spokojne žije v prítomnosti, má dostatok financií na spotrebu domácnosti, a to im stačí. Ale chýba im ostražitosť týkajúca sa budúcnosti,“ opisuje Andrea Straková, odborníčka na osobné financie a dodáva: „Pri plánovaní rodinného rozpočtu sa nemôžeme riadiť heslom, že ak si budeme odkladať peniaze pre budúcnosť, ochudobňujeme sa o niečo v prítomnosti.“ Rodina predsa musí zabezpečovať svoje potreby aj o niekoľko rokov. „Už v prítomnosti si treba klásť otázky, za čo dám svoje deti študovať či v akej miere si zabezpečím dôchodok,“ dodáva.

Ideálne finančné miery sú odborníkmi uvádzané ako pomer štvorice čísel – 10:20:30:40. Práve tohto modelu by sme sa mali pri mesačnom rodinnom plánovaní držať. Čo tieto čísla znamenajú v praxi, vysvetľuje Andrea Straková z Partners Group Sk.

10 Rezerva

Rezerva sa vytvára optimálne do šesťnásobku mesačného príjmu. Tieto prostriedky musia byť dostupné a bezpečné, nejde o to, aby boli výnosné. Ak už máme vytvorenú potrebnú rezervu, môžeme rodinné financie presmerovať na napĺňanie iných cieľov, či už sporenie na štúdium detí, splatenie úverov, alebo na dôchodok. Ide o istú mieru slobody, ktorú nám rezerva poskytuje – napríklad aj vtedy, keď rozmýšľame o zmene zamestnania.

20 Na aktíva a zabezpečenie príjmu

Treba myslieť aj na to, čo bude o pár rokov. Toto pravidlo súvisí najmä so zabezpečením príjmu, napĺňaním cieľov do budúcnosti a financiami na dôchodok. Najskôr musí byť ochránený zdroj príjmu, aby sme mali z čoho v prípade výpadku zaplatiť výdavky. Ide o to, aké ciele má naša rodina z dlhodobého hľadiska a podľa toho sa správať. Pre Slovákov to najčastejšie znamená uložiť peniaze na vklad do banky, do investičného životného poistenia či doplnkového dôchodkového sporenia. V tomto smere sme extrémne konzervatívni, nepovažujeme investovanie za dôležité, čo je chyba. Pod tento fakt sa podpisuje najmä nedostatočná finančná gramotnosť.

30 Na úvery

30 percent je maximum určené na úvery. Ide najmä o úvery súvisiace s bývaním. Ale zase platí, ak nám na úvery, pôžičky alebo splátky odchádza mesačne menej ako 30 percent z príjmu, je to výborná príležitosť na sporenie, zhodnocovanie a následné predčasné splatenie úveru.

40 Spotreba

40 percent z príjmu na spotrebu je optimálny stav, do ktorého sa dá dostať postupne. Funguje tu pravidlo, čím vyššie sú príjmy a lepšie nastavené financie, tým viac sa priblížim optimálnym finančným mieram. Väčšina Slovákov prekračuje práve hranicu spotreby a neriadi sa pravidlom – najskôr si odložím a potom žijem z toho, čo mi zostalo.

Nehľadajme výhovorky

Ako sa k ideálnemu rozpočtu domácnosti dopracovať? „Po prvé je potrebné vyhodnotiť si postoj našej rodiny k peniazom. Dodržiavanie finančných pravidiel je nástrojom na komfortnejší život. Pozor! Nielen v tomto okamihu, ktorým rodina žije, ale aj o 10 či 20 rokov,“ opisuje odborníčka. Peniaze si neodkladáte? „Definujte si, prečo. Je to z dôvodu, že nemáte z čoho, alebo preto, že veľa míňate? Ak chcete dodržiavať ideálny finančný vzorec, mali by ste hľadať cesty, ako to dokázať a nepátrať po výhovorkách, prečo sa to nedá. Ak spoznáte rodinné príjmy aj výdavky, rozoberiete ich, príde okamih rozhodnutia – máte vôľu nastaviť si rozpočet v kontexte ideálnych mier alebo nie?“

Prieskum: Ako Slováci dodržiavajú vzorec 10:20:30:40?

Rezervu (mesačne minimálne 10 % z príjmu) si nedostatočne vytvára 63 % Slovákov. Dokonca viac než tretina (36 %) opýtaných si rezervu nevytvára vôbec.

Dlhodobé aktíva (mesačne minimálne 20 % z príjmu) na budúcnosť si nezabezpečuje vôbec 36 % opýtaných, 41 % na investície do budúcnosti dáva do 10 % z príjmu.

Úvery (max. 30 % z príjmu) – žiaden úver či pôžičku nemá necelá polovica Slovákov. 48 % opýtaných drží mesačné splátky pod odporúčanými 30 % z príjmu.

Spotreba (nie viac ako 40 % z príjmu) je oblasť, pri ktorej sa Slováci prestávajú kontrolovať. Až 85 % opýtaných uvádza, že na bežnú spotrebu dáva viac, ako je odporúčaných 40 %.

Reprezentatívny kvantitatívny prieskum formou face to face (osobných) rozhovorov realizovala agentúra FOCUS medzi obyvateľmi SR vo veku od 18 rokov, na vzorke 1 511 respondentov. Realizoval sa v júli 2017.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hospodárenie #financie #sporenie #ženský magazín MiA #rodinný rozpočet

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...