Ako dieťaťu pomôcť s domácimi úlohami?

Pomáhať ratolesti pri písaní úloh alebo ju nechať, aby to zvládla sama?

28.04.2017 14:30
škola, žiak, domáce úlohy Foto:
Je vaše dieťa pri písaní úloh samostatné?
debata (1)

Je lepšie, ak sa dieťa naučí robiť si úlohy samostatne – vedie ho to k sebadisciplíne a lepšej organizácii vlastného času. Predsa však mu môžete „nenápadne“ pomôcť, aby boli tieto povinnosti preň ľahšie zvládnuteľné. Pri menších deťoch je to priam nevyhnutné.

1. Postarajte sa o pokojnú atmosféru

Dieťatu doprajte na úlohy kľud. Neotravujte ho otázkami, nepožadujte od neho pomoc. Počas robenia úloh mu nechajte čas na sústredenie. Zároveň ho naučte, že počas tejto práce zostáva vypnutý internet, rádio či televízia.

2. Doprajte mu čas aj pre seba

Po príchode zo školy netrvajte na tom, aby sa okamžite pustilo do úloh a ďalšej práce. Aj dieťa chce mať čas pre seba. Nechajte ho robiť to, pri čom relaxuje. Úlohy prídu na rad potom, dieťa bude uvoľnenejšie a práca mu pôjde rýchlejšie.

3. Buďte k dispozícii

Zvlášť malí žiaci ešte vyžadujú, aby bol rodič nablízku, keď sa pripravujú do školy. Nejde o to, aby ste mu neustále pozerali „ponad rameno“, ale ak príde nejaký problém, s ktorým si dieťa nevie poradiť, malo by vedieť, že ste nablízku a pomôžete.

4. Záverečná kontrola

Potom, čo dieťa skončí s úlohami, prekontrolujte ich. Zároveň ešte dohliadnite na to, aby na nič nezabudlo, pozrite sa do zápisníka, či je splnené všetko. Malí školáci potrebujú dohľad rodičov, nie vždy sú natoľko samostatní, aby sa do školy pripravili sami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #škola #žiak #úlohy

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...