Ako harmonicky nažívať s tínedžerom? Tieto tipy sa hodia

Iste, nemal by sklamať vašu dôveru. Ale to isté sa očakáva aj od vás.

07.04.2017 15:00
tínedžer, výchova Foto:
Ako zvládnuť tínedžera?
debata

1. Komunikácia je alfa a omega úspechu. Je jedno, ako veľmi tvrdohlavého tínedžera máte doma. Rodičia by mu mali neustále vysielať signály, že sú otvorení diskusii a pripravení počúvať, nech už ide o akékoľvek témy.

2. Pozorne počúvajte, inak hrozí, že tínedžer si nájde iného človeka, ktorému sa bude zdôverovať. Mladí ľudia sú zvlášť citliví a ak nadobudnú pocit, že ich problémy či starosti sú zo strany rodičov prehliadané, stratia dôveru aj chuť čokoľvek s nimi riešiť.

3. Rešpektujte sa navzájom. Bez ohľadu na fakt, že sa dostanete do ostrej hádky, rešpektujte aj názory vášho dieťaťa. Ak stratíte nervy a dieťa „zhodíte“, rozhodne mu následne svoje konanie vysvetlite, ospravedlňte sa. To isté však očakávate aj od neho, v konfliktoch sa skôr držte na uzde, dospelý by sa mal predsa len vedieť lešpie ovládať ako tínedžer.

4. Pravidlá sa dodržiavajú a výnimky sa neudeľujú. Ak raz čosi sľúbite, tak to aj dodržte. To isté platí o tínedžerovi. Sklame vašu dôveru? Tak si ju opäť bude musieť získať, postupne. Ak voľačo nedodrží, len mávnutím ruky to nevyriešite. Buďte dôslední.

5. Trestajte primerane! Tínedžer pochopí, že za priestupok dostane trest. Ale len vtedy, ak je preňho primeraný a zrozumiteľný. Večné vyhrážanie bez trestu nemá z pohľadu výchovy žiaden efekt. Naopak, neprimerané tresy tínedžeri neakceptujú. Znechutia ich natoľko, že s nimi už rozumná reč nehrozí. Než niečo zakážete či mu odopriete, premýšĺajte. Bude mať váš trest želaný účinok?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tínedžer #hádky #pravidlá #harmónia #rešpekt

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...