Búrlivé aj tradičné alebo... ako slávia Vianoce kráľovské rodiny

Vianočné sviatky väčšina ľudí trávi v kruhu rodinnom. Iné to nie je ani u väčšiny európskych kráľovských rodín. Ako Vianoce strávia prvé rodiny ôsmich európskych monarchií, zisťovala agentúra DPA.

24.12.2015 07:00
vojvoda z Cambridge, vojvodkyňa z Cambridge Foto: ,
Záber kráľovskej rodiny - vojvodu a vojvodkyne z Cambridge a ich dvoch detí - princa Georga a princeznej Charlotte. Tí strávia sviatky prvýkrát vo štvorici.
debata (4)

Veľká Británia:

Osemdesiatdeväťroč­ná kráľovná Alžbeta má k dispozícii niekoľko sídiel. Vianoce ale oslavuje vždy na rovnakom mieste: vo vidieckom sídle Sandringham v anglickom grófstve Norfolk. Tam to má totiž obzvlášť rada, čo sa prejavuje okrem iného tým, že tam veľakrát zostane až do februára. Na prvý sviatok vianočný 25. decembra navštevuje so svojimi blízkymi miestny kostol svätej Márie Magdalény. Praktické pritom je, že to jej vnuk, tridsaťtriročný princ William a jeho rovnako stará manželka Kate s dvojročným synom Georgom a dcérkou Charlottou, ktorá sa narodila tento rok v máji, nemajú ďaleko. Bývajú totiž v dome Anmer Hall, ktorý je súčasťou komplexu sídla Sandringham.

William tento rok počíta s búrlivými sviatkami: „Ak budem môcť na Štedrý deň vôbec zaspať, tak budem rád. George totiž bude poskakovať ako zajac.“ Tohtoročné sviatky pre neho budú výzvou, uviedol pred časom William v rozhovore poskytnutom bezdomovocekému časopisu The Big Issue. „Ale teším sa na to,“ dodal. S vlastnou rodinou sú vraj Vianoce úplne novým zážitkom.

Bez každoročného vianočného príhovoru kráľovnej Alžbety by Britom niečo chýbalo. Ľudia sa na naň môžu pozrieť ale aj vo všetkých ostatných krajinách britského Spoločenstva (Commonwealth). Tradíciu zaviedol v roku 1932 kráľ Juraj V., starý otec súčasnej panovníčky.

Španielsko

Štyridsaťsedemročný kráľ Felipe VI. si bude v dňoch pred Vianocami pripravovať svoju reč, ktorá sa bude vysielať v televízii na Štedrý deň. Okrem nej nemá kráľovská rodina počas sviatkov žiadne povinnosti. Kráľ bude sláviť Vianoce rovnako ako v uplynulých rokoch: v Madride v kruhu rodiny s manželkou Letizia a oboma dcérami – desaťročnou Leonor a osemročnou Sofiou.

Španielska kráľovská rodina - korunný princ... Foto: SITA/AP, Cristina Garcia Rodero
princ Felipe, princezná Letizia Španielska kráľovská rodina - korunný princ Felipe s manželkou Letiziou a dcérami - Sofiou (vľavo) a Leonor.

Belgicko

Belgický kráľ Philippe strávi sviatky úplne v súlade s tradíciami: Na Štedrý deň prehovorí zo svojho zámku v bruselskej časti Laekene k národu. Príhovor sa v belgických domácnostiach ozve z televízie a rádií presne o jednej popoludní. Potom na 55-ročného kráľa už čaká príjemnejšia časť dňa – rodinná oslava s už 42-ročnou manželkou Mathilde a štyrmi deťmi. Večerať s nimi budú aj jeho rodičia, 81-ročný bývalý kráľ Albert II. a jeho manželka Paola. Na stole by sa mali podľa hovorcu kráľovského paláca objaviť tradičné špeciality ako plnený moriak a čokoládová torta. Darčeky ale deti na Vianoce nedostanú, v Belgicku ich totiž väčšinou rozdáva už na začiatku decembra Mikuláš.

Dánsko

Sedemdesiatpäťročná dánska kráľovná Margrethe II. a jej o šesť rokov starší manžel princ Henrik musia tento rok sviatky osláviť bez svojho najstaršieho syna. Korunný princ Frederik totiž s rodinou vymenil temnú dánsku zimu za slnečnú Austráliu. Sviatky následník trónu strávi s rodinou svojej manželky Mary, ktorá z Austrálie pochádza. So sebou samozrejme vzali aj svoje štyri deti. Tanec okolo vianočného stromu, ktorý je v Dánsku tradíciou, ale nebude musieť kráľovský pár absolvovať sám. Na sviatky sa k nim pripojí mladší syn Joachim s manželkou Máriou a dvoma deťmi, ktoré prarodičia pri sviatočnom stole pohostia okrem iného mliečnu ryžou a vianočným slivkovým nákypom.

Monacký knieža Albert II. a jeho manželka -... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
Monako - princ - krst - dvojičky Monacký knieža Albert II. a jeho manželka - princezná Charlene s dvojičkami - princom Jacquesom Honoere Rainierom a princeznou Gabriellou Therese Marie.

Nórsko

Osemdesiatročný nórsky kráľ Harald V. s manželkou Sonjou strávia Vianoce tradične vo svojej zimnej rezidencii v Holmenkollene na severozápade metropoly Osla, kde je aj preslávené lyžiarske stredisko. Pripojí sa k nim aj štyridsaťštyriročná princezná Martha Louise a jej manžel Ari Behn.

Švédsko

Švédska kráľovská rodina o svojich plánoch na Vianoce verejnosť neinformovala. Zverejnila ale vianočné video, na ktorom je zachytená trojročná princezná Estelle s matkou, princeznou Victoriou, a otcom Danielom pri vianočnom pečení.

Holandsko

Ani holandská kráľovská rodina o priebehu vianočných osláv neinformovala. Podľa hovorcu kráľovského paláca je to čisto súkromná záležitosť. Vlani kráľ Willem-Alexander s manželkou Maximou a tromi deťmi vyrazili do Argentíny za kráľovninou rodinou. Holandský monarcha sa každý rok 25. decembra prihovára národu prostredníctvom televíznej obrazovky. Reč z kráľovského paláca je však zvyčajne predtočená.

Monako

V tajnosti vianočné plány drží aj monacká kniežacia rodina. Takmer isté je ale to, že si knieža Albert s manželkou Charlene užijú Vianoce so svojimi ročnými dvojčatami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #monarchia #Vianoce #sviatky

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...