Vedieť podať prvú pomoc dieťaťu by mal zvládnuť každý rodič

Takmer každý z nás mal na škole tzv. kurz prvej pomoci. Reálne podať prvú pomoc vie však málokto.

27.09.2015 11:00
dieťa, školáčka, zlomenina, zranenie Foto:
Prvú pomoc treba vedieť poskytnúť v rôznych situáciách.
debata

Je to najmä preto, že nie všetci si vedia v krízových situáciách zachovať „chladnú hlavu“ a spomenúť si na nejaký kurz, ktorý absolvovali na základnej či strednej škole.

Nejeden rodič, ktorý zažil úraz dieťaťa, odpadnutie či vysoké horúčky, ktoré mu neklesali, si vraví, čo všetko by sa mu v tej chvíli zišlo vedieť. Správne reagovať, keď moje dieťa potrebuje pomoc je naozaj na nezaplatenie. Dnes si množstvo rodičov robí rôzne kurzy ako masírovať bábätká, ako renovovať nábytok či ako variť bio. Je to síce fajn, ale v krízovej situácii, ktorá pri malých deťoch hrozí takmer denne vám ani jeden z nich nepomôže.

Kde môžem navštíviť takýto kurz a čo všetko ma tam naučia? Ak budete sledovať materské centrá vo svojom okolí určite nájdete také, v ktorom sa podobný kurz chystá. Niektoré materské centrá ich občas organizujú a aj cena v nich býva pre rodiča prijateľná. Nenachádza sa vo vašom okolí žiadne s podobnou aktivitou? Netrápte sa, sú aj spoločnosti, ktoré v rámci svojich vzdelávacích aktivít robia aj kurzy prvej pomoci pre rodičov. Na kurze sa dozviete napríklad to, čo robiť v prípade, že má dieťa vysoké horúčky, keď krváca z nosa, keď si dalo do nosa či ucha cudzie teleso, keď malo úraz hlavy alebo si poranilo končatinu, keď sa dusí, ale i mnoho ďalších dôležitých informácií. Cena za kurz sa pohybuje od 20 do 50 €.

Kto by mal mať kurz prvej pomoci?

  • Rodičia;
  • Učitelia;
  • Opatrovateľky detí;
  • Starí rodičia.

Bc. Radka Vacurová, koordinátorka vzdelávania RZP Trenčín, s.r.o. vysvetľuje, pre koho sú tieto kurzy určené a aký je ich obsah.
„Akreditovaný kurz prvej pomoci pre rodičov sa venuje problematike poskytovania prvej pomoci deťom všetkých vekových kategórií. Cieľom kurzu je úspešné zvládnutie rizikových situácií, ktoré umožňujú minimalizovať dôsledky úrazu, náhleho stavu a predísť vážnym rizikám, ktoré môžu napr. pri poruche vedomia priniesť trvalé následky na zdraví a kvalite života dieťaťa. Kurz trvá približne 6 hodín, a je rozdelený na teoretickú a praktickú časť. Cieľom teoretickej časti je osvojenie vedomostí na správne poskytovanie prvej pomoci. V praktickej časti si účastníci vyskúšajú poskytnúť prvú pomoc na špeciálnych figurínach, ktoré simulujú náhlu zástavu obehu či dusenie cudzím telesom. Všetko sa realizuje za asistencie inštruktorov, ktorí sú zdravotnícki pracovníci so skúsenosťami v poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti záchrannej zdravotnej službe a v ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kurz prvej pomoci zameraný na detský vek je určený nielen rodičom, ale i učiteľom, pedagogickým pracovníkom a ostatným záujemcov, pre ktorých je táto téma zaujímavá. Vzhľadom k tomu, že naša spoločnosť je nositeľom akreditácie MZ SR, po úspešnom absolvovaní kurzu dostane každý účastník potvrdenie o absolvovaní v zmysle platnej legislatívy.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #prvá pomoc #záchrana života #ošetrenie

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....