Tip na výlet: Laxenburg. Člnkovanie, piknik a zámok

Ak ste na materskej dovolenke, poznáte to dôverne. Všetky ihriská v okolí - prechodené. Tipy na výlety - všetko zvládnuté, videné, stokrát nafotené. Chce to zmenu.

23.06.2015 11:00
Laxenburg Foto:
Laxenburg s umelo vytvoreným jazerom.
debata

A keď zmenu, potom poriadnu. Vybrať sa môžete aj za hranice Slovenska a stráviť s dieťaťom celučký deň v Laxenburgu. Je tu taký pokoj (ak sa samozrejme vyberiete v pracovný deň a v Rakúsku práve nie je sviatok), že tu do večera máte čo robiť. V prvom a poslednom rade oddychovať. Dieťa sa tam vyspí aj naje a ak budete mať náladu, môžete si spolu spraviť aj piknik.

Fontána v zámockom parku. Foto: Dana Závadová
Laxenburg, fontána Fontána v zámockom parku.

Pár slov k tejto atrakcii, ktorá sa nachádza len 15 kilometrov južne od Viedne a pre Slovákov je ešte stále pomerne neobkukaná. Turisti sa tu hrnú už len z dôvodu, že práve Laxenburg bol tým vyvoleným miestom, kde rakúska cisárovná Sisi strávila medové týždne s Františkom Jozefom. Narodil sa tu tiež jej syn Rudolf, ktorý ako tridsaťročný spáchal za nevyjasnených dôvodov samovraždu. O rozšírenie zámocného parku, ktorý je skutočne pompézny, sa postarala Mária Terézia so svojím vnukom, cisárom Františkom.

Zo zámockého parku k hradu premáva kompa. Foto: Dana Závadová
Laxenburg, kompa Zo zámockého parku k hradu premáva kompa.

Čokoľvek hľadáte, tu nájdete. Okrem spomínaného pokoja a piknika sa môžete opaľovať na ležadle, ktoré tu sú k dispozícii. Práve pre vás. Určite tiež nevynechajte člnkovanie na umelo vytvorenom rybníku, ktorý je pomerne veľký. Stačí hodina, nudiť sa ani chvíľu nebudete.

Člnkovanie je maximálnym relaxom. Foto: Dana Závadová
Laxenburg Člnkovanie je maximálnym relaxom.

Ak sa necháte previesť okúzľujúcim hradom Franzesburg, ktorý je súčasťou pôsobivého zámku Laxenburg, môžete si pocvičiť nemčinu. Mimochodom, v Rakúsku na vás z každého kúta dýcha história, hriech by to bol nevyužiť. Výklad trvá približne hodinu. Hrad, ktorý nechal postaviť cisár František II, bol dokončený v roku 1835. Zaujímavo to na Laxenburgu žilo práve v osemnástom storočí, v časoch Márie Terézie. Stretávala sa tu šľachta, poriadali sa vystúpenia viedenského dvorného divadla a rôzne iné zábavy.

Nádvorie hradu s kaviarňou, ktorá ako väčšina... Foto: Dana Závadová
Laxenburg, nádvorie hradu Nádvorie hradu s kaviarňou, ktorá ako väčšina rakúskych svojou ponukou nesklame.

Zámocký park, člnkovanie na jazere, návšteva hradu, vláčik či jazdenie na poníku, piknik… Je toho na jeden deň viac než dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Sisi #park #pokoj #jazero #piknik #šľachta #Laxenburg #člnkovanie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...