Odmena dieťaťa za vysvedčenie. Áno alebo nie?

Samozrejme, poviete si v prípade, že je vaše dieťa jednotkár alebo dvojkár.

20.06.2015 14:00
vysvedčenie, škola, školáčka Foto:
Najlepším darčekom za vysvedčenie je pochvala od rodičov.
debata

Načo? Za to, že celý rok školu „flákal“? Zahundrete si popod nos (alebo aj hlasnejšie), ak vášmu potomkovi škola veľmi nejde.

Ako to teda je? Odmeniť aj dieťa s horším prospechom? Neodmeniť ani jednotkára, veď predsa sa učí pre seba a nie pre vás? Ako riešiť situáciu, keď máte dve deti a každé z nich sa učí inak? Nuž, veríme, že pre rodiča naozaj nie je jednoduché odmeniť dieťa, ktoré má v škole slabšie výsledky. Nie vždy však ide o pochybenie dieťaťa. Za zlým prospechom sa môže skrývať množstvo príčin od naozaj vlažnému prístupu k učeniu, cez rodinné problémy, nepochopenie učebnej látky konkrétneho učiteľa až po poruchy učenia. Rovnako môže byť zle vysvedčenie volaním, aby ste si dieťa všimli. Samozrejme, rodič sám najlepšie vie, či dieťa v škole neprospieva preto, že naozaj ide o nejaký problém alebo sa mu jednoducho iba nechce.

Najčastejšie darčeky za vysvedčenie, ktoré rodičia svojim deťom doprajú:

1. Výlet, návšteva aquaparku, ZOO
2. Sladkosti
3. Návšteva cukrárne
4. Vysnívaná hračka (lego, auto, bábika…)
5. Vopred dohodnutá odmena
6. Knižka, farbičky, maľovanky, rôzne kreatívne potreby ako sú napríklad gumičky na pletenie náramkov a podobe.

Najideálnejšie je, ak sa s dieťaťom dohodnete na začiatku školského roka na určitej odmene, ktorá bude pre neho motiváciou k dosiahnutiu lepších výsledkov v škole. Ak však dohodu dieťaťa nedodrží, dohodnutú odmenu mu nekúpte. Pochváľte ho, že sa snažilo, môžete pridať aj nejakú sladkosť, ale nepodľahnite pokušeniu dohodnutý darček kúpiť. Rovnako sa nenechajte vtlačiť do pozície kupovania drahých darčekov. Veď deti sa predsa učia preto, aby sa neskôr vedeli lepšie uplatniť v zamestnaní.

Najlepšia odmena pochvala?

Vraví sa, že najlepším darčekom za vysvedčenie je pochvala od rodičov. Skúste i vy tento rok potešiť svojho školáka pochvalou za snahu v škole (hoc vysvedčenie nebolo práve najlepšie) a zoberte ho na výlet do prírody alebo choďte spolu na nejaký film či rozprávku do kina. Uvidíte, zážitky si dieťa zapamätá viac ako drahý playstation, ktorý už o rok bude out.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školák #odmena #hodnotenie #vysvedčenie

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...