Chcete urobiť super fotografie z detskej párty? Poradí fotograf

Aby ste boli so zábermi z detskej párty spokojná, poriadne sa nabeháte.

01.06.2015 17:00
párty, deti Foto:
Ako fotiť detskú párty, aby sa fotografie vydarili?
debata

Ktorý rodič nepobehuje počas párty svojej ratolesti sem a tam s fotoaparátom v ruke, aby čo najlepšie zachytil veselé momenty. Výsledok však môže častokrát sklamať. Je dôležité osvojiť si zopár zásad, ktoré vám pomôžu zvládnuť aj takúto rodičovskú úlohu. Na niekoľko dobrých tipov upozorňuje fotograf Marek Mičánek.

Kde fotografovať?

Najlepšie vonku, aby mali deti dostatok priestoru na pohyb. „Keďže deti sa rýchlo pohybujú a takmer nikdy sa nezastavia, potrebujeme veľa svetla, aby postavy neboli rozmazané. A to sa dá vo vnútri zvládnuť len ťažko. Deti sa nesnažte ‚nahnať‘ do nejakých póz či zostáv, skôr by som sa priklonil k uvoľnenému fotografovaniu, snažte sa o momentky. Zábery sú krajšie a pre deti je menej stresujúce, ak ich počas oslavy neorganizujete.“

Kedy fotografovať?

Ak fotografujete vonku, je lepšie mať slnko za chrbtom, čo sa dá najlepšie docieliť poobede, v lete medzi štvrou až siedmou hodinou," opisuje Mičánek. Na rozdiel od fotografovania na pravé poludnie, máte šancu vyhnúť sa ‚prepáleným tváram‘ či nepekným tieňom. „Je dôležité myslieť aj na pozíciu, to znamená, z akej výšky deti fotografujete. To treba sa prispôsobiť výške detí, takže si neváhajte kľaknúť či sadnúť, postavy vyzerajú prirodzenejšie,“ dodáva fotograf.

Mičánek zároveň upozorňuje, že fotografovanie detskej párty je pomerne náročné na množstvo záberov. „Tým, ako deti neustále behajú, treba sa pripraviť na to, že vyfotíte naozaj mnoho momentiek, ale dobrých bude len pár. Spravte viac fotografií za sebou, tým sa zvýši aj šanca, že sa vám podarí jedinečná fotografia.“

Nebojte sa fotografovania na mobil

Ako na to?
Detskú oslavu môžete zachytiť aj na mobil. Foto: SHUTTERSTOCK
deti, párty, príroda Detskú oslavu môžete zachytiť aj na mobil.
  • Nastavte aplikáciu: ešte pred prvou fotkou je nutné mať na fotenie správny základ. V nastavení aplikácie zvoľte najvyššiu možnú kvalitu.
  • Vyčistite objektív mobilu. Skontrolujte, či je zadná strana telefónu čistá.
  • Trpezlivosť! Pred stlačením spúšte sa nadýchnite, oprite si ruky o telo a spevnite sa. Dosiahnete tým väčšiu ostrosť fotky, ktorá je rozhodujúca pri dnešných moderných smartfónoch s vysokým rozlíšením displeja.
  • Hýbte sa. Prejdite na správne miesto, tak, aby ste svoj záber optimálne vyplnili.
  • Zachyťte okamih. Nebojte sa fotenia nejakého podujatia, či akcie. Spravte viac fotografií za sebou, tým sa zvýši aj šanca, že sa vám podarí zachytiť jedinečná fotografia.
  • Myslite na pravidlá kompozície: správne rozmiestnenie objektov je alfou a omegou. Pravidlo zlatého rezu rozdeľuje plochu fotografie horizontálne a vertikálne na tretiny. Pokiaľ nefotíte symetrické zábery, neumiestňujte objekty do stredu, ale práve do týchto tretín. Pre vizuálnu pomoc si môžete zapnúť zobrazenie mriežky na displeji.
  • Foťte zo správneho uhla: dbajte na správny uhol, pretože fotenie príliš zvrchu alebo zospodu môže skresľovať fotený predmet, či osobu.
  • Dbajte na pozadie: výrazné, či rušivé pozadie môže odvádzať pozornosť od toho, čo skutočne fotíte. Preto si všímajte, čo je na pozadí fotografií. Najlepšie budú vyzerať jednoliate, nevýrazné prvky.
  • Vyberte si najvhodnejšiu aplikáciu: existuje viacero aplikácií na fotenie, ktoré sa od seba líšia svojimi funkciami.
  • Aj rýchla úprava urobí divy: fotografie, ktoré urobíte, treba vnímať ako polotovar. Úprava fotografií je prirodzenou súčasťou modernej fotografie. Zo začiatku môžete používať prednastavené filtre, neskôr je lepšie, pokiaľ si jednotlivé vlastnosti fotky ako jas, či sýtosť, budete nastavovať sami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #príroda #fotografia #detská oslava #rady fotografa

+ Čím viac alkoholu vypijete, tým horšie sa budete cítiť, načo to robíte?
Máte veľa nepopulárnych názorov, avšak...

+ Mali by ste byť nad vecou, prílišná starostlivosť môže aj ublížiť.
Nikdy nebudete so svojou prácou naplno...