Ako prinútiť deti, aby zdravo jedli? Tu sa skrýva odpoveď

Ak sú pokrmy v školských jedálňach pripravované profesionálnym kuchárom a jedlo vyzerá príťažlivo, zjedia deti viac aj takej nenávidenej zeleniny ako je karfiol.

27.04.2015 17:00
dieťa - jablko - ovocie - strava Foto:
Aj od podávania jedla záleží, ako sa dieťa naučí konzumovať ovocie a zeleninu.
debata

Chutne upravené sezónne ovocie a zelenina, dokonca aj bez cukru a soli, a kreatívny jedálniček presvedčí aj tých najtvrdohlavejších školákov, aby jedli zdravšie. K takýmto záverom dospeli autori štúdie Harvard Medical School pri Harvardovej univerzite realizovanej na 14 základných školách s 2600 deťmi počas jedenástich rokov. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín. Prvej skupine podávali pokrmy pripravované šéfkuchármi z celozrnnej múky, čerstvej zeleniny a ovocia a s bylinkami namiesto soli a cukru. Druhá skupina sa stravovala rovnako ako predtým. Vedci vážili množstvo potravín, ktoré deti nezjedli. Po troch mesiacoch neboli zaznamenané významné rozdiely, ale po siedmich mesiacoch sa situácia zmenila. Deti, ktorým sa podávali zdravé jedlá pripravené profesionálnymi kuchármi, jedli nakoniec všetko.

Pri týchto pokusoch sa tiež dbalo na spôsob, akým bolo jedlo deťom podávané: podnosy s ovocím boli umiestnené vo výške ich očí, predjedlá zo zeleniny sa podávali pred hlavným jedlom, keď deti majú najväčší hlad.

„Trvalo síce nejaký čas, než sa návyky detí zmenili, ale nakoniec sa to podarilo,“ vysvetľuje jedna z autoriek štúdie Juliana Cohenová. „Snaha zlepšiť kvalitu pokrmov v školských jedálňach ponukou zdravých, avšak chutných jedál musí byť prioritou, pretože to je jediný spôsob, ako u detí zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny,“ dodáva.

To je obzvlášť aktuálne dnes. A dokonca aj v krajinách, ktoré boli známe zdravým zložením jedálnička a výrazným konzumovaním ovocia a zeleniny, ako už spomenuté Taliansko (či Španielsko alebo Grécko). Situácia v regióne strednej Európy je ešte zložitejšia a podľa mnohých odborníkov je nutné začať meniť návyky v stravovaní, pretože rastie problém s obezitou u detí a mladých ľudí a k nej sa pridávajú aj mnohé ďalšie zdravotné problémy súvisiace s nezdravou stravou.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zdravie #strava #ovocie #zelenina #jedlo #profesionál

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...