Ako nevychovať z dieťaťa sebca?

Väčšina rodičov nechce, aby z jeho dieťaťa vyrástol sebec, neschopný sa podeliť či niekomu nezištne pomôcť.

30.01.2015 15:00
detská izba, hračky, súrodenci Foto:
Naučte dieťa podeliť sa.
debata

Na druhej strane, žiadna mama či otec netúžia mať doma potomka, ktorý sa nevie presadiť, povedať si svoje či obhájiť sa. Nuž, nájsť kompromis asi nie je jednoduché.

„To je moje a ja ti to nedám.“, počujete výhražnú vetu vášho potomka z detskej izby, keď ho prišiel navštíviť bratranec či malá susedka. V prvom momente si poviete, že nech si to deti vyriešia samé, nebudete sa do toho miešať a pokojne pijete kávu. No, keď sa to opakuje, zbystríte pozornosť. Medzitým sa však vo dverách detskej izby objaví malý návštevník so slzami na krajíčku, že tak on teda ide domov, keď sa aj tak nemôže s ničím hrať. A vtedy vám blikne kontrolka, že toto asi nebude úplne v poriadku.

Nie je vôbec ľahké nájsť hranice medzi tým, aby bolo dieťa aj dosť priebojné a zároveň empatické a schopné prispôsobiť sa iným. Veď ani my dospelí nie sme všetci vždy ochotní sa s niečím podeliť, pomôcť, pochopiť iných… A naopak, občas máme dni, keď sa na nás niekto „vyvŕši“ (neraz i neprávom) a my nevieme reagovať. A tak si necháme „naložiť“.

5 pravidiel ako nevychovať z dieťaťa sebca:

1. Dieťa by malo byť v kolektíve iných detí odmalička. Či už sú to vlastní súrodenci alebo deti od susedov prípadne deti v materských centrách či detských kútikoch, rozhodne to bude mať na vaše dieťa pozitívny vplyv.

2. Medzi deti zasiahnite iba vtedy, ak si začnú fyzicky ubližovať alebo sa jedno z detí neutíšiteľne rozplače prípadne ak incident (napríklad boj o hračku) trvá neprimerane dlho.

3. Nenechávajte sa dieťaťom manipulovať. Už 16 dňové (áno počujete dobre) dieťa dokáže manipulovať svojimi rodičmi. Prečo by to nezvládlo to vaše oveľa staršie? Ak si potomok začína plačom alebo hádzaním sa o zem vydobíjať to, čo chce (a je úplne jedno či sa jedná o zmrzlinu, novú stavebnicu lega alebo kamarátov bicykel), pokúste sa nedať sa zatiahnuť to jeho hry a zachovajte pokoj.

4. „Naučte ho ponúknuť vás, súrodencov či iné deti sladkosťami alebo koláčikom. Dieťa sa týmto gestom naučí deliť sa od útleho veku. Z času na čas sa ho môžete spýtať: "Ponúkneš aj maminku?“

5. Naučte ho ospravedlniť sa. Ak vám alebo niekomu inému dieťa vedome alebo nevedome ublíži, prípadne niečo zničí, požiadajte ho, aby sa ospravedlnilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #sebectvo

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...