Deti a hračky. Ničia ich aj tie vaše?

Už niekoľkokrát ste sa zaprisahávali, že od vás už žiadnu hračku nedostanú.

29.12.2014 17:00
dieťa, hra, vývin, výchova Foto:
Naozaj sme si vážili hračky viac ako naše deti?
debata

Napriek tomu, ste im ich na sviatky či Vianoce kúpili. A väčšinu z nich nezničil zub času, ale zas a znovu vaše dieťa.

Nuž, naše mamy a babky zhodne tvrdia, že i takéto „aktivity“ patria k detskému veku a vraj ani vy ste neboli iní. Povedzme si však úprimne, kedysi neboli hračky také drahé ako sú dnes a ich kvalita (a tým aj miera (ne) zničenia) bola oveľa väčšia ako tých dnešných. Veď nejedna domácnosť dnes v pivnici či na povale nájde funkčnú stavebnicu Merkur, rôzne bábiky, kočíky alebo iné drevené alebo plastové hračky. Ale ide naozaj iba o to, že boli hračky pevnejšie a odolnejšie alebo si ich deti vážili viac?

Zisťovali sme, ako sú na tom vaše deti? Ničia svoje hračky alebo si vedia na ne dávať pozor? Sú v tomto horší chlapci či dievčatá?

Martina (41) tri dcéry vo veku 12, 8, 4 a jeden dospelý syn
Paradoxne u nás najviac ničia hračky dievčatá. Syn bol úplne iný. On si vedel dávať na svoje hračky pozor, nič nezničil, všetko vždy pekne uložil do škatúľ, aby sa nič nestratilo. Baby, najmä tá stredná, sú v tomto presný opak. Zničia takmer všetko čo dostanú. Nerobia to náročky, skôr sú nešikovné a nie sú tak pedantné ako starší syn.

Maja (30) dvaja synovia (3 a 7 rokov)
Neviem, či je to výchovou alebo sú moji chalani naozaj takí dobrí, ale nikdy si nezničili žiadnu hračku. Skôr ja sama som im nechtiac nejakú pokazila, keď som na ňu omylom stúpila pri hre alebo iniciatívne chcela niečo vylepšiť. Na hračky si dávajú pozor aj z toho dôvodu, že ich nemajú veľa. Pri kúpe skôr vyberám tie kvalitnejšie a vhodnejšie pre daný vek, i keď sú zvyčajne aj drahšie.

Monika (37) dve dcéry (17 a 6 rokov)
Staršia dcéra bola odmalička „kazisvet“. Vždy všetko zničila, roztrhla, stratila… A nebolo to tak iba s hračkami. Dokonca, keď bola vonku či v škole, vždy prišla s roztrhanými nohavicami alebo zašpineným tričkom. Jednoducho si vôbec nevedela dávať pozor na svoje veci. Kedysi som sa na ňu snažila v tomto smere vplývať prosbami aj hrozbami. Bezvýsledne. Pochopila som, že je to jej povahová črta. Mladšia je naopak veľmi poriadkumilovná a pedantná. Jej detská izba je vždy pekne uprataná, vo všetkom má systém… Vždy keď sa dohrá, hračku odloží. Nepamätám si, žeby niekedy nejakú hračku úmyselne alebo neúmyselne zničila.

Alena (34) 8 ročný syn
Po skúsenostiach s mojim synom, ktorý na všetko používa skôr silu (nerozmýšľa prečo niečo nefunguje snaží sa to opraviť nasilu) kupujem len hračky veľmi odolne (kovové, drevené…) alebo sa ho snažím zabaviť inak, napríklad prácou. Pomáha mi roztĺkať orechy, vysávať, vytrieť podlahu a podobne. Kedy som mu dala do rúk plastovú hračku či stavebnicu do pol hodiny by ju zlikvidoval. Netvrdím, že ma to teší, ale zmierila som sa s tým, že toto bude asi povahová črta môjho dieťaťa, ktorú zdedil po svojom otcovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #hra #hračky

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...