Dokonalá matka. Pomoc, ja ňou nie som!

Vie správne prebaľovať, kŕmiť a jej byt je napriek dvom malým deťom udržiavaný v sterilnej čistote. Skvele varí, pečie, má poslušné deti, ktoré nikdy neprešli obdobím vzdoru ani pubertou.

24.11.2014 17:00
matka, výchova, neposlušné deti Foto:
Má vzorná matka poslušné deti?
debata

Vždy sa dobre učili, pekne pozdravili a netušia čo sú neslušné slová. A k tomu všetkému je milá a vždy pekne upravená. Vaša kamarátka, sestra, kolegyňa…

Chceli by ste byť aspoň na chvíľu ňou, ale akosi sa vám nedarí. Váš byt vyzerá každý deň ako súkromné smetisko, do ktorého navyše nanosili hračky zo všetkých mestských škôlok. Varíte vtedy, kým jedno dieťa spí. Aby druhé nezobudilo to prvé, zásadne varíte s potomkom na rukách. Zuby si umývate kým spia obe. Áno, za ten čas stíhate práve tie zuby a pri troche šťastia aj učesať sa. Fantastické koláče máte doma, ak vám ich niekto prinesie, inak si vystačíte s bábovkou z hypermarketu.

Keď príde muž z práce ste taká unavená, že zvládate povedať iba „ahoj“. Rozoberať profesionálne témy či aktuálnu situáciu v politike sa ani nesnažíte. Načo aj, veď zaspíte pri treťom slove. Denne rozmýšľate, ako je možné, že vaša dokonalá kamoška to zvláda a vy nie… Zabudnite na dokonalosť. Tá je nudná. Vaše deti nechcú dokonalú mamu, chcú milujúcu mamu.

10 pravidiel dokonalej matky:

1. Dojčí. Ideálne do troch rokov. Nedojčíte? „Preboha veď materské mlieko je to naj pre dieťa. Ako mu to len môžete urobiť… Určite to robíte pre svoju pohodlnosť, dobrú postavu alebo chcete mať pekné prsia.“ Zo začiatku skúšate vysvetľovať, že naozaj ste mali dosť informácií o dojčení, ale keď to nejde…Po nazbieraní piatich telefónnych čísiel na laktačné poradkyne od svojich dokolaných kamarátiek, vás vysvetľovanie prestane baviť. Nezlepšilo vám takéto stretnutie náladu? Ani sa nečudujeme.

2. Používa zásadne látkové plienky so separačnými vložkami. Vy dávate jednorázovky a vaše dieťa nemá zaparený zadok? Neuverí vám.

3. Vždy má navarené, napečené a upratané. Vy nestíhate? „Preboha a čo robíš celý deň, veď ja by som sa nudila“, počujete vždy keď sa s ňou stretnete.

4. Neočkuje. Ona má všetko naštudované. Je chemik aj lekár v jednom, hoc vyštudovala hotelovú akadémiu. A vy, ak očkujete, dobrovoľne ohrozujete svoje deti. Aspoň podľa nej.

5. Šatkuje. Lebo aj naše staré a prastaré mamy nosili svoje deti všade, aj na pole. Odmietate nosiť celý deň svojho päť a viackilogramového drobca v šatke, máte problém so skoliózou alebo sa tam krpcovi jednoducho nepáči? Chyba! Máte si zvyknúť, lebo odborníci vravia… (tu dostanete zoznam odporúčanej literatúry). Nechcete? Načo ste potom mali deti, ak im nevenujete svoju pozornosť 24 hodín denne.

6. Má doma rodinnú posteľ. Že, neviete čo to je? Nuž, narodením detí sa u dokonalej matky mení manželská postel na rodinnú, pretože odmieta dať do postieľky nielen novonarodené bábätko (to samozrejme chápeme), ale dokonca i jeho päťročného súrodenca. Protestujete, že vaše dieťa nechce spať s vami alebo jednoducho sa potrebujete vyspať i vy. Odpoveďou vám je nechápavý pohľad s výčitkou „Ja by som nemohla…“.

7. Uspáva dieťa na rukách alebo akýmkoľvek iným fyzicky či časovo náročným spôsobom, i keď sa jej potomok blíži k veku 3 rokov. Na otázku prečo ho nedá do postieľky, odpovedá, že ona v žiadnom prípade nebude nechávať dieťa vyplakať. To, že to tak vôbec nemusí byť jej nevyhovoríte.

8. Chodúľku, ohrádku či závesné odrážadlo berie ako čertov vynález.

9. U nich doma sa stravuje iba bio. Áno, toto by bolo samozrejme v poriadku, ak by si zeleninu, ovocie, hydinu aj sami dopestovali či dochovali. U všetkých ostatných potravín si „bioekom“ nemôžu byť isté.

10. Dokonalá mama nikdy nedá dieťaťu na zadok, lebo je zástancom nekonečného vysvetľovania, bez trestov (napr. zákazu obľúbenej rozprávky). Vzdoru dieťaťa vždy predchádza, namiesto toho, aby dieťa naučila, že aj negatívne emócie existujú a treba sa s nimi naučiť žiť tak, aby sme neubližovali sebe ani iným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #výchova #dobrá matka #starostlivosť o deti

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...