Zvedavci sú v živote šťastnejší! Prečo?

Zvedavosť je žiadaná aj v partnerskom živote, robí ho živším.

05.11.2014 17:00
kolegyňa - žiarlivosť - zvedavosť Foto:
Ste zvedavá? To je super, nenechajte sa znechutiť.
debata

„Čo je toto? Prečo je to takto? Ako mám urobiť toto?“ Deti majú na jazyku neustále nejakú otázku. A čo vy? Niekedy už nemáte chuť odpovedať? Ale to by ste mali. Podľa vedcov totiž deti práve prostredníctvom takýchto otázok rozvíjajú nielen svoje myslenie, ale napreduje aj ich telesný a emociálny rozvoj. A ďalší plusový bod pre zvedavosť? Podľa vedcov robí ľudí šťastnejšími.

Dospelí musia často držať svoju zvedavosť na uzde, pretože ich veľmi ľahko môže dostať do problémov. Okoliu sa totiž môžu dotieravé otázky zdať nevhodné a zvedavcovi dajú jasne najavo, že do niektorých záležitostí nemá strkať nos. Avšak zdravá zvedavosť môže človeka dokonca napĺňať šťastím.

Zvedaví ľudia totiž pristupujú k veciam trocha inak. Rýchlejšie nadviažu kontakt s cudzím človekom, jednoduchšie sa nechajú presvedčiť na nové veci či činnosti, rozvíjajú svoje zručnosti spontánnejšie. Podľa amerického psychológa Todda Kashdana môže zvedavosť človeku dokonca predĺžiť život a urobiť ho šťastnejším. To aspoň uvádza vo svojej štúdii, ktorú urobil na 2 000 senioroch. Uvádza, že zvedaví ľudia sa v priemere dožívajú vyššieho veku, bez ohľadu na to, či trpia nejakými chorobami.

Ľudský mozog chce „byť potrebný“. Preto mu aj malé úlohy, ktoré vyvoláva práve zvedavosť, prinášajú radosť – nový zákusok ako dezert, cesta do neznámeho mesta alebo úspešne vyriešená logická úloha. Aj v partnerskom živote je zvedavosť žiadaná. Zvedavec sa partnera neustále niečo pýta, nabáda ho na nové veci, objavuje nepoznané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #senior #otázky #výskum #zvedavec

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...